Delegacije sedam zemalja napustile sednicu PS SE zbog Rusije

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu
Zgrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delegacije Estonije, Gruzije, Letonije, Litvanije, Poljske i Slovačke su, nakon Ukrajine, donele odluku da napuste zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), navodi se u izjavi koju je objavio šef ukrajinske delegacije Vladimir Arjev.

Poslanici su napustili zasedanje nakon što je Skupština usvojila rezoluciju o vraćanju punih ovlašćenja ruskoj delegaciji.

„Vraćamo se kući da se konsultujemo sa našim Parlamentima i Vladama u vezi sa zajedničkim akcijama u PS SE na sledećim zasedanjima“, navodi se u izjavi koju je preneo Arjev.

U aprilu 2014. ruskoj delegaciji u PS SE oduzeto je pravo glasa zbog događaja u Ukrajini i zbog ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštrile.

Kao odgovor na to, delegacija Rusije je izjavila da odbija da radi u takvim uslovima i od 2016. do 2018. godine nije slala zahtev za potvrdu mandata, zbog antiruskog raspoloženja. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe prema kojima niko neće imati prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala