Čime se bave biološke laboratorije u blizini ruskih granica koje finansira Pentagon?

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaLaborant
Laborant - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije razrađuje protokole kojima će dobiti uvid u rad laboratorija u susednim zemljama, koje proučavaju pretnje od biološkog oružja, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov na televiziji „Rusija 1“.

„Razrađujemo sa susedima sporazum i protokole  koji će omogućiti transparentnost. Moći ćemo da zavirimo unutar tih laboratorija koje finansira Pentagon“, rekao je on.

Rjabkov je takođe pozvao da se ne zaboravi na opasnost od biološkog oružja, naglasivši da je potrebno pronaći načine suprotstavljanja tome na nacionalnom nivou.

„Ako se pojavljuju problemi neobjašnjive prirode, kao što je, na primer, virusna hemoragijska groznica, od koje su prošle godine obolela deca iz Rusije koja su se odmarala u Gruziji, onda je neophodno detaljnije istražiti. Manipulacije genomom uzročnika ove infekcije izazivaju, u najmanju ruku, pitanja“, dodao je diplomata.

Istovremeno, Rjabkov je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova ne isključuje antropogeni faktor u širenju određenih virusa, od koga stanovništvo na Zemlji oboleva.

„To smo videli na pojavi bolesti kao što su zika virus, ebola u Africi i u njihovom brzom širenju po celom svetu. Uverili smo se u to i u laboratoriji ’Lugar‘, koja se nalazi u neposrednoj blizini naših granica, u Aleksejevki, u blizini Tbilisija“, rekao je on.

Zamenik ministra veruje da bi Rusija trebalo da se odupre opasnosti od biološkog oružja diplomatskim sredstvima, pre upotrebe sile.

„Moramo da iscrpimo sve druge resurse, pre nego posegnemo za ovim poslednjim sredstvom“, dodao je Rjabkov i naglasio da je prema vojnoj doktrini Rusije primena nuklearnog oružja moguća u slučaju agresije protiv Rusije sa upotrebom nuklearnog ili drugih vrsta oružja za masovno uništenje, uključujući i biološko oružje.

Istraživački centar u Gruziji

Istraživački centar za javno zdravlje „Ričard Lugar“ otvoren je u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma u Tbilisiju, u selu Aleksejevka, 2011. godine u okviru programa američke vlade. Centar se bavi istraživanjem bioloških pretnji.

Bivši ministar za državnu bezbednost Gruzije Igor Giorgadze krajem prošle godine je izjavio da poseduje dokumenta koja potvrđuju da su se u istraživačkom centru vršili opasni eksperimenti, a takođe je pozvao predsednika SAD Donalda Trampa da istraži rad laboratorije. U Gruziji su ovu izjavu ocenili kao apsurdnu, dok su iz Moskve rekli da će zahtevati od SAD da predoče dokumenta o radu laboratorije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala