Bila je „nevidljiva“, a sad je na čelu Saveta Evrope: Ko je Marija Pejčinović Burić

© AFP 2023 / PATRICK HERTZOGMinistarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić nakon što je odabrana za novog generalnog sekretara Saveta Evrope u Strazburu
Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić nakon što je odabrana za novog generalnog sekretara Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aktuelna potpredsednica hrvatske Vlade i šefica diplomatije, Marija Pejčinović Burić, izabrana za generalnu sekretarku Saveta Evrope i novu dužnost će preuzeti u oktobru.

Hrvatski mediji ocenjuju da je reč o velikom uspehu hrvatske dplomatije koji će dorpineti jačanju ugleda te zemlje u inostranstvu.

Smatra se da će njen odlazak staviti na muke premijera Andreja Plenkovića, koji je prisiljen da nađe novog ministra ili ministarku koji treba da zameni Burićevu.

Burićeva je preuzela dužnost hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova pre dve godine, nakon što je ostavku podneo njen prethodnik Davor Ivo Štir.

Ustaška crna legija Koševu, u Sarajevu. - Sputnik Srbija
Hrvatska evroposlanica otkrila kako je recitovala pesme o ustašama

Kako piše hrvatski „T-portal“, Burićeva se, kao šefica diplomatije, nije posebno isticala i bila je jedan od nevidljivijih ministara Vlade Andreja Plenkovića.

Tom utisku doprinela je i njena navika da u Banske dvore na sednice Vlade redovno ulazi na stražnja vrata i da tako izbegava susrete s novinarima.

Pejčinovič Burić je rođena 1963. godine u Mostaru. Diplomirala je 1985. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na smeru spoljne trgovine, a kasnije je postala i magistar evropskih nauka. Karijeru je započela u „Končar inženjeringu“ 1988. godine, kao stručna saradnica za spoljnu trgovinu. Od 1995. do 1997. godine bila je direktorka Evropskog doma u Zagrebu, potom je radila u Plivi kao direktorka Ureda za korporativne komunikacije. Govori četiri strana jezika (francuski, engleski, španski i nemački).

Četiri godine provela je na mestu pomoćnice ministra evropskih integracija, a 2005. godine postala je i državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija, dok je dužnost ministarke obavljala Kolinda Grabar-Kitarović.

U Hrvatskoj Burićevu smatraju stručnjakom za evropska pitanja, kažu da je pedantna i da razume diplomatske tehnike, pogotovo u ovo vreme kada se diplomatija brzo menja. Bila je veoma angažovana u procesu pristupnih pregovora Hrvatske u vezi sa članstvom u Evropskoj uniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala