Srbija, Francuska, Turska... Ko je bio „za“ a ko „protiv“ povratka Rusije u PS SE

© Foto : Candice Imbert / © Council of EuropeSednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Sednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nas
Televizija RT objavila je statistiku glasanja zemalja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) u vezi sa vraćanjem mandata Rusiji. Među zemljama koje su glasale protiv povratka Rusije u PS SE su Gruzija, Litvanija i Ukrajina, dok su „za“ glasale Francuska, Srbija i Turska.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope sinoć je usvojila rezoluciju kojom poziva rusku delegaciju da učestvuje na junskoj sednici, iako ostaje mogućnost osporavanja mandata delegacije. U rezoluciji se navodi i da prava delegacija da glasaju, govore i budu zastupljena ne podležu sankcijama. Delegacija Rusije je, prvi put od 2016. godine, podnela zahtev za potvrđivanje svojih mandata u PS SE.

Sudeći po statistici, protiv vraćanja Rusije u Parlament glasale su Estonija, Gruzija, Litvanija, Letonija i Ukrajina, dok su „za“ glasale Andora, Austrija, Azerbejdžan, Kipar, Irska, Island, Norveška, Francuska, Španija, kao i Srbija, San Marino i Turska.

Osim toga, kako prenosi RT, Danska, Finska, Lihtenštajn, Rumunija i Slovenija su bile neodlučne u svojoj odluci, zato što su njihovi poslanici imalo izjednačeno glasanje.

Takođe se dodaje i da je većina predstavnika Jermenije, Belgije, Švajcarske, Češke, Nemačke, Hrvatske, Italije, Moldavije, kao i Holandije, Portugalije i Slovačke glasala za povratak Ruske Federacije u PS SE, dok je većina iz Poljske, Švedske i Velike Britanije bila protiv.

U aprilu 2014. ruskoj delegaciji u PS SE oduzeto je pravo glasa zbog događaja u Ukrajini i zbog ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštrile.

Kao odgovor na to, delegacija Rusije je izjavila da odbija da radi u takvim uslovima i od 2016. do 2018. godine nije slala zahtev za potvrdu mandata, zbog antiruskog raspoloženja. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe prema kojima niko neće imati prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala