Rusija OEBS-u: Situacija na Kosovu zabrinjava

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Upotreba nasilja kosovskih vlasti protiv zvaničnika UN zaslužuje osudu, između ostalih, i od strane OEBS-a, izjavio je direktor Odeljenja za evropsku saradnju pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Andrej Kelin, govoreći na Konferenciji OEBS-a o bezbednosti.

Kelin je istakao da situacija na Kosovu zabrinjava.

„Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, nalazi se u zastoju. Priština sabotira sporazume iz 2013. i 2015. godine, a Evropska unija nije u stanju da utiče na „kosovske“ vlasti koje su, osim toga, uvele diskriminatorne stoodstotne carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Zajednica srpskih opština nije stvorena. Zato se formira „kosovska“ vojska — u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Došlo je do upotrebe nasilja nad zvaničnikom Ujedinjenih nacija. Sve to zaslužuje osudu, od svih, pa i od OEBS-a”, naglasio je on.

Akcija specijalnih policijskih odreda samoproglašenog Kosova na severu pokrajine počela je 28. maja ujutru, pod izgovorom da je reč o akciji protiv organizovanog kriminala. „Kosovska“ policija je upala na sever Kosova i Metohije u oklopnim vozilima. Lokalni Srbi su postavili barikade na trasama u Kosovskoj Mitrovici i u Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom, nakon čega je došlo do pucnjave.

Nekoliko ljudi je povređeno, među kojima su i trojica policajaca, novinar i dva zvaničnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan Rus Mihail Krasnoščekov.

„Kosovska“ policija je saopštila da je tokom operacije uhapšeno 19 njenih pripadnika, a vlasti Srbije su navele da je uhapšeno devetoro građana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveo je oružane snage Srbije i MUP-a u stanje pune borbene gotovosti.

Strukture kosovskih Albanaca u Prištini 17. februara 2008. godine jednostrano su proglasile nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu republiku ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i veliki broj drugih država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala