Povratak Rusije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope: Pobeda zdravog razuma

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaKremlj
Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj je pozitivno ocenio usvajanje Rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope kojim se vraćaju prava ruskoj delegaciji, saopštio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Što se tiče povratka naše delegacije u PS SE, to je vrlo pozitivna pojava“, rekao je predstavnik Kremlja.

„Nije u pitanju diplomatska pobeda Moskve, već pobeda zdravog razuma, jer Parlamentarna skupština Saveta Evrope ne može u punom kapacitetu da radi bez učešća ruske delegacije“, naglasio je Peskov.

On ipak smatra da odluka PS SE nije znak promene mišljenja evropskih država o ulasku Krima u sastav Rusije.

„Teško da se može govoriti o promeni dominantne tačke gledišta. Međutim, u ovom slučaju mi smo strpljivi i odlučni da korak po korak objašnjavamo situaciju sa Krimom, čekajući trenutak kada će se stav naših kolega promeniti“, rekao je predstavnik Kremlja odgovarajući na pitanje da li Rezolucijom PS SE, koja omogućava ruskoj delegaciji da učestvuje u junskom zasedanju, Evropa počinje da priznaje činjenicu ulaska Krima u sastav Rusije.

Peskov je dodao da evropski predstavnici „pokazuju različite tačke gledišta o ovome“. 

Međutim, on je još jednom podsetio da je Krim neodvojivi deo Rusije i da to pitanje ne može biti tema nikakve diskusije.

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je rano jutros rusku delegaciju da učestvuje u junskom zasedanju. Rezolucija tim povodom bila je usvojena kasno sinoć, nakon devet sati diskusije.

Pre pet godina Rusiji je oduzet mandat u PS SE u vezi sa događajima u Ukrajini i povratkom Krima u sastav Rusije. Moskva je povukla svoju delegaciju, a takođe je prestala da plaća doprinose. Organizacija je nedavno predstavila Rezoluciju o vraćanju ovlašćenja Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala