NATO napravio „kosmičku strategiju“

CC0 / / Izlazak Sunca u svemiru
Izlazak Sunca u svemiru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severnoatlanska alijansa je napravila prvu strategiju reagovanja NATO-a na izazove bezbednosti u svemiru, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Ministri će odobriti prvu svemirsku politiku u istoriji NATO-a. Radi se o definisanju okvira u kojima NATO treba da reaguje na mogućnosti i izazove u svemiru, kao i definisanju okvira bezbednosti i operacija“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da se svemir može iskoristiti u miroljubive svrhe, ali se može koristiti i za agresiju.

„Sateliti mogu biti blokirani, hakovani ili naoružani. Protivsatelitsko oružje može oštetiti komunikaciju. Zato je važno da budemo oprezni i stabilni, pa i u svemiru“, istakao je generalni sekretar.

Prošle godine je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov izjavio da SAD nastoje da NATO raskine sporazume sa Rusijom o svemiru.

Ministri će odobriti prvu svemirsku politiku u istoriji NATO-a. Radi se o definisanju okvira u kojima NATO treba da reaguje na mogućnosti i izazove u svemiru, kao i definisanju okvira bezbednosti i operacija“, rekao je Stoltenberg.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala