Napeto na severu KiM: Mleka nema, nestaće i hleba

© Sputnik / Dejan SimićKružni tok oko spomenika knezu Lazaru uobičajeno prometan u ovo doba dana
Kružni tok oko spomenika knezu Lazaru uobičajeno prometan u ovo doba dana - Sputnik Srbija
Pratite nas
U četiri opštine na severu Kosova i Metohije, mleka i pojedinih mlečnih proizvoda u prodavnicama nema već nekoliko dana, a pri kraju su i zalihe brašna, kaže predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović i naglašava da je situacija veoma napeta među građanima i da će mnogi privrednici biti primorani da zatvore svoje prodavnice.

Petrović je za Tanjug rekao da se tokom poslednja dva dana oseća velika nervoza na severu KiM, jer građani ne mogu da kupe osnovne životne namirnice, koje ne stižu iz centralne Srbije, pošto je Priština, pre sedam meseci, uvela takse.

Upozorio je i da su pri kraju zalihe brašna u pekarama i da će, ako se nešto hitno ne preduzme, sve prodavnice za dva do tri dana ostati bez hleba.

© Tanjug / MIRJANA MITROVIC/Srpski proizvodi na policama radnji u Kosovskoj Mitrovici
Napeto na severu KiM: Mleka nema, nestaće i hleba - Sputnik Srbija
Srpski proizvodi na policama radnji u Kosovskoj Mitrovici

„Nekoliko veleprodaja je zatvorilo svoje radnje, jer više nemaju robe. Dobavljači su obavestili bolnicu i Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici, kao i obdaništa i sve ostale koje snabdevaju, da više nisu u mogućnosti da im u punom kapacitetu dobavljaju robu“, naveo je Petrović.

Dodaje i da su vlasnici najavili da će zatvarati radnje, jer ostaju bez robe i ne žele da rizikuju svoje živote.

„U prethodnih mesec dana, na privrednike na severu KiM je pucano, hapšeni su, oduzimana im je roba... Poreska inspekcija ulazi u markete, piše novčane i krivične prijave, ljudi su uplašeni i sve češće odustaju od rada“, rekao je Petrović.

Kaže da će se narod snalaziti, ali da će biti sve većih problema koji bi mogli da dovedu do iseljavanja Srba sa severa KiM.

„Zamislite da ne možete da kupite deci mleko i hleb, a svako gleda da deci obezbedi što bolju budućnost“, rekao je Petrović.

© Tanjug / MIRJANA MITROVICSrpski proizvodi na policama radnji u Kosovskoj Mitrovici
Napeto na severu KiM: Mleka nema, nestaće i hleba - Sputnik Srbija
Srpski proizvodi na policama radnji u Kosovskoj Mitrovici

Kako kaže, zastrašivanjem privrednika, Priština udara na ceo srpski narod na KiM.

„Cilj Prištine je da ovde napravi nenormalne uslove za život kako bi Srbi napuštali sever pokrajine, a oni što lakše osvojili ovaj prostor“, kaže Petrović.

Na pitanje kakva je situacija sa lekovima, Petrović je rekao da su apoteke bile prve na udaru, da su pojedine i zatvorene, dok je u nekima ostalo manjih zaliha lekova.

„Vlasnici se snalaze i pokušavaju da dopreme lekove, ali to su male količine, jer na administrativnim prelazima otvaraju gepeke, detaljno pregledaju automobile i ne dozvoljavaju da se iz centralne Srbije unese ni najmanja količina bilo čega“, zaključio je Petrović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala