Moskva: Amerika „spaljuje mostove“ umesto da vodi dijalog sa Iranom

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stiče se utisak da, umesto dijaloga sa Iranom, Vašington „spaljuje mostove“, navodi se u komentaru Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Nakon senzacionalnog incidenta sa bespilotnom letelicom, Sjedinjene Američke Države su najavile uvođenje ličnih sankcija protiv vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hameneja i protiv velikog broja visokih iranskih oficira. Stiče se utisak da Vašington ’spaljuje mostove‘ uprkos svojim uveravanjima da je posvećen dijalogu sa Iranom... Predstavljajući se kao vladar sudbine sveta i vodeći sve agresivniju politiku, Vašington žuri da ’kazni‘ one koji ne nameravaju da se potčinjavaju američkoj diktaturi“, navodi Ministarstvo.

U komentaru se navodi i da Sjedinjene Američke Države traže da Iran učini ustupke, među kojima je i odustajanje od njegovih legitimnih interesa u međunarodnim poslovima.

„Moskva sa zabrinutošću posmatra kako Sjedinjene Američke Države već više od godinu dana izazivaju napetost u vezi sa Iranom. Neosnovanim optuživanjem Irana i povlačenjem iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, kroz koji je trebalo da se osigura mirna priroda iranskog nuklearnog programa, Vašington dosledno povećava sankcioni pritisak i provokativne aktivnosti, uključujući i vojne“, ističe se u komentaru Ministarstva.

Kako navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova „Teheran, čije su nuklearne aktivnosti isključivo u mirnodopske svrhe i pod potpunom kontrolom ’IAEA‘, je izložen potpuno neopravdanim zahtevima da čini ustupke, među kojima je i faktičko odustajanje od potpuno legitimnih interesa u međunarodnim poslovima“.

U ponedeljak je američki predsednik Donald Tramp potpisao ukaz o sankcijama protiv Irana, koje će biti usmerene protiv iranskog vrhovnog vođe Alija Hameneja. Prema tekstu ukaza, Sjedinjene Američke Države blokiraju sva sredstva koja pripadaju onima koji su pod sankcijama i prete sankcijama finansijskim organizacijama ukoliko sarađuju sa njima.

Kao odgovor na nedavne mere protiv svoje zemlje, Teheran je izjavio da Vašington time zatvara put za diplomatiju, a sve tvrdnje američke administracije o spremnosti za pregovore sa Iranom su lažne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala