Ministar odbrane Bugarske traži usvajanje koncepcije o integraciji Roma

CC0 / Pixabay / Romi - ilustracija
Romi - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Bugarske i lider nacionalističke partije VMRO-BND Krasimir Karakačanov izjavio je da stopa kriminala među romskom populacijom počinje da ugrožava nacionalnu bezbednost i pozvao je na hitno usvajanje „Koncepcije o integraciji Roma“, saopšteno je na sajtu te stranke.

Koncepcija izmena u politici integracije romske etničke grupe u Republici Bugarskoj i mere za njihovo sprovođenje, koja je dobila naziv „Koncepcija o integraciji Roma“, unesena je u parlament na razmatranje još u aprilu.

Karakačanov je podsetio na broj okrutnih napada Roma na Bugare koji su se desili u poslednje vreme i naglasio da bez usvajanja koncepcije, koja bi omogućila sprovođenje ozbiljnije kontrole nad romskim naseljem, više nije moguće delovati.

Prema rečima ministra, problem ponašanja Roma „guraju pod tepih“ više od 30 godina, a određeni nesavesni krugovi koriste tu situaciju za ostvarenje svojih ciljeva. Relevantne komisije i odbori, koji su formirani za rešavanje problema, takođe ne rade.

„Mi insistiramo da sve državne političke snage, svi organi i državna administracija, koji su relevantni za ovo pitanje, shvate neophodnost donošenja odluka i mera protiv ispada Roma u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Karakačanov je predstavio statističke podatke o napadima za jun. U jednom od slučajeva, lica romskog porekla su nekoliko dana napadala svoje susede i posetioce prodavnica, a 22. juna u jednom od sela Sofijske oblasti u pljački je ubijen lokalni stanovnik.

„Stav stranke VMRO-BND prouzrokovan je poslednjom serijom drskih, neljudskih i neadekvatnih napada Roma na Bugare, od kojih su neki, nažalost, imali fatalni ishod“, ističe se u saopštenju.

Ministar odbrane i lider partije takođe je apelovao da se ne zaborave primeri telefonske prevare, prostitucije i trgovine ljudima, koji su takođe rezultirali hapšenjem u romskim kvartovima.

Kako je Karakačanov objavio na Fejsbuku u februaru, razvijena strategija uključuje mere za borbu protiv kriminala među Romima, kontrolu socijalne pomoći i nataliteta, ukidanje „romskih geta“. Za realizaciju takvih mera stranka je predložila angažovanje dela romske populacije koji je potpuno integrisan u društvo i predstavlja autoritet u svojim oblastima.

Iz romske organizacije „Amalipe“, koja se bavi integracijom romske populacije u bugarsko društvo, izjavili su da predložena koncepcija u velikoj meri negira sve ono što je već postignuto, a takođe sadrži mere koje se već realizuju. Predlog za ograničavanje nataliteta organizacija je nazvala diskriminacijom.

Kako se navodi, dokument predlaže ograničenje nataliteta kod žena, kod kojih se država stara o dvoje ili više dece. Osim toga, predlaže se uvođenje dobrovoljne kontrole rađanja kod žena koje se nalaze na rubu svoje marginalne i socijalne sredine i koje imaju više od određenog broja dece. Kao jedna od mera, predlaže se abortus na račun države.

„Iako sve predstavljaju kao doborovoljno, ovo više podseća na ’stara dobra vremena‘ nacionalnog socijalizma i druge totalitarne ideologije“, izjavili su iz organizacije „Amalipe“.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, skoro 321 hiljada stanovnika Bugarske izjasnila se da pripada romskoj etničkoj grupi, što je skoro pet odsto stanovništva zemlje. Romi su treća po veličini etnička grupa u Bugarskoj, nakon Bugara i Turaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala