Inženjerijske jedinice izlaze na granicu BiH i Srbije?

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Institucije BiH pripremile su novi plan delovanja s ciljem odbrane granice BiH, koji podrazumeva postavljanje prepreka na lokacije koje su pogodne za ilegalne prelaske, a sudbina te analize biće poznata nakon sednice Saveta ministara u tehničkom mandatu u četvrtak, 27. juna, piše „Glas Srpske“.

Uz redovnu informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata, pred ministrima bi trebalo da se nađe informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH iz Srbije i Crne Gore, sa predlogom mera i planom aktivnosti o angažovanju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH na zaprečavanju lokaliteta nelegalnog ulaska migranata.

Predsedništvo BiH je još polovinom aprila zadužilo Savet ministara u tehničkom mandatu da dostavi sveobuhvatan plan za delovanje institucija BiH, Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa nadležnostima radi sprečavanja povećanog priliva migranata, nakon čega su ministarstva bezbednosti i odbrane zadužena za izradu plana.

U toj raspodeli poslova resor odbrane je zadužen za deo u vezi sa angažovanjem inženjerijskih jedinica s ciljem zaprečavanja prelaza koje koriste migranti na granicama BiH, Srbije i Crne Gore.

Granica BiH iznosi 1.605 kilometara, a nadležni u BiH su sa kolegama iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore ranije radili na blokiranju pogodnih lokacija za ilegalne prelaske migranata, te krijumčarenja ljudi i robe.

BiH i Srbija su 2015. godine parafirale „Elaborat zaprečavanja putnih pravaca pogodnih za ilegalni prelazak prevoznim sredstvima“.

Srbija je pre dve godine blokirala četiri, a Granična policija BiH sedam lokacija, dok su ranije realizovani projekti te vrste sa Hrvatskom i Crnom Gorom, kojima je blokirano više od 100 pogodnih lokacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala