Grabar Kitarović: Branitelji savladali „velikosrpsku agresiju“

© REUTERS / CHRIS WATTIEKolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom govoru povodom obeležavanja Dana državnosti istakla je da su branitelji savladali „velikosrpsku agresiju“.

Posle govora, puštena je pesma proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona.

Hrvatska je nizom manifestacija obeležila Dan državnosti; program je počeo ujutru na zagrebačkom groblju Mirogoj, a zaključen je tradicionalnim prijemom na Pantovčaku, koji je priredila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a na prijemu je pominjana „velikosrpska agresija“.

Oluja - iza hrvatske vojske ostale su spaljene i porušene kuće - Sputnik Srbija
(Ne)moguća misija: Hrvatska mora da ispuni dva uslova da bi Srbi postali snaga

„Ime Hrvatske konačno je i zauvek upisano na političkoj, geografskoj karti sveta; Hrvatska je tu, ne samo lepa, nego, doista, i naša. Sa posebnim poštovanjem spominjemo i našeg prvog predsednika dr Franja Tuđmana. Uprkos tome što je demokratski izabrana vlast ustavno garantovala ustavna prava, bili smo izloženi „velikosrpskoj agresiji“, koju smo savladali zahvaljujući hrabrosti naših branitelja“, rekla je Kitarović, a preneo je zagrebački „Večernji list“.

Nedvosmisleno, rekla je predsednica Hrvatske, prisutnost hrvatskog imena u sedištima međunarodnih foruma i na sportskim takmičenjima danas je najvidljiviji znak hrvatskih istorijskih uspeha.

„Ali, država nije samo ponos, ona je i obaveza“, rekla je Kitarovićeva i dodala da je tokom proteklih godina u ovim prilikama često govorila o raznim konkretnim zadacima unutrašnjeg razvoja.

Za promenu, u utorak je podsetila samo na demografski problem, kao pitanje nad svim pitanjima; problem koji, kako je rekla, traži trajno delovanje.

„Nemam dilemu da ćemo ga rešiti, mnoge smo velike i epohalne uspehe postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude. Narod, to je za mene drugo ime za optimizam. Zato čvrsto verujem u budućnost naše Hrvatske“, rekla je.

Nakon njenog govora izvedena je pesma „Dolazak Hrvata“ Marka Perkovića Tompsona, „ikone hrvatske desnice“, koji je poznat po veličanju ustaštva u svojim pesmama.

Pre prijema na Pantovčaku, predsednica Hrvatske je na svom profilu na Fejsbuku objavila video-čestiku u kojoj se, između ostalog, osvrnula i na najveće izazove sa kojima se država trenutno suočava.

Prijemu su prisustvovali najviši državni zvaničnici, crkveni velikodostojnici i predstavnici javnog i kulturnog života Hrvatske, a predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je, ponovo čestitajući praznik, poručila da je u istoriji hrvatskog naroda ovo najvažniji datum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala