Bugarska pozvala ruske stručnjake da remontuju „suhoje“

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaJurišni avion Su-25SM3
Jurišni avion Su-25SM3 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska je pozvala ruske specijaliste da remontuju jurišne avione Su-25, izjavila je predsednica bugarskog Parlamenta Cveta Karajančeva na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, navodi se na sajtu Parlamenta Bugarske.

„Avioni Su-25 će biti remontovani u Bugarskoj u fabrici ’Avionams‘. Naša zemlja je poslala poziv Rusiji da ruski inženjeri i specijalisti što pre budu uključeni u radove na remontu“, rekla je Karajančeva.

Predsednica bugarskog parlamenta takođe je istakla i važnost intenziviranja bilateralnih odnosa Bugarske i Rusije.

„Smatramo da Rusija zauzima važno mesto u međunarodnom dijalogu i da Bugarska, kao članica Evropske unije i NATO-a, može biti most za snažne i konstruktivne odnose između Rusije i ove dve organizacije“, dodala je Karajančeva.

Oružane snage Bugarske imaju 14 aviona Su-25, i za svih 14 aviona je potreban remont.

Helikopter Mi-24 - Sputnik Srbija
Rusija remontuje bugarske helikoptere Mi-24 i Mi-17

Prošle godine Bugarska je sklopila ugovor u vezi sa remontom sa beloruskom „558. fabrikom za popravku aviona“, ali se zatim pokazalo da je kompanija pod evropskim sankcijama, a vlasti nisu rešile pitanje popravki. Kako su primetili bugarski mediji, Ministarstvo odbrane zemlje želi da izbegne poziv Rusiji u tom pogledu, zbog bojazni da će to povećati zavisnost od Rusije. Međutim, kako navodi portal „Medijapul“, ova odluka bi se mogla promeniti, ukoliko se uzme u obzir sporazum zaključen sa Rusijom o lovcima MiG-29.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala