Žilav na bojnom polju: Novi ruski sistem nevidljiv za neprijatelje — a nepromašiv!

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaKompleks Sosna
Kompleks Sosna - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije je nakon testiranja odobrilo kupovinu najnovijeg protivvazdušnog raketnog kompleksa „Sosna“, a na predstojećem vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“, koji će ove nedelje biti održan u u Rusiji, biće predstavljen u novoj konfiguraciji na šasiji BMP-3.

„Sosna“ je namenjena za odbijanje napada aviona i helikoptera, uništavanje krstarećih raketa, bespilotnih letelica, kao i savlađivanje lako oklopljene tehnike.

Efikasna u svim uslovima

Glavna osobenost sistema je univerzalnost i može se koristiti u svim aspektima borbe. Prema rečima zamenika tehničkog direktora Konstruktorskog biroa precizne mehanike „A. E. Nudelman“ Vladimira Ukljejeva sistem podjednako dobro funkcioniše tokom dana i noći, ali i u svim vremenskim uslovima.

Još jedna ključna osobina tog mobilnog sistema je to što se otkrivanje i navođenje vrše u optičkom dijapazonu, pa protivnički radari ne mogu da otkriju vozilo. Kako je naglasio Ukljejev, 12 transportno-lansirnih kontejnera mogu da se postave ne samo na šasiju BMP-3, nego i na BTR-82A i čak na šasiju guseničnog višenamenskog lako oklopljenog vučnog vozila MTLB.

Sistemom mogu da upravljaju samo vozač-mehaničar i operator-navigator i da gađaju vazdušne, kopnene i morske ciljeve.

Rekorder među sistemima

Prema rečima Makejeva, taj protivvazdušni raketni sistem odlikuje se efikasnošću i preciznošću pogađanja vazdušnih meta, „žilavošću“ na bojnom polju, kao i potpunom automatizacijom procesa rada i brzom vremenskom reakcijom.

„Sosna“ ima i rekordan domet među domaćim i inostranim sistemima sa laserskim sistemom navođenja.

Zona pogađanja tog sistema u dometu iznosi do deset kilometara, a do pet kilometara u visinu.

Gađanje i u pokretu

Pored toga, taj novi protivvazdušni raketni sistem, koga nazivaju „čuvarem ruskog neba“, može i u pokretu da ispaljuje rakete.

Naoružan je sa 12 protivvazdušnih navođenih raketa „Sosna R“ i opremljen je visokopreciznim optičkoelektronskim sistemom upravljanja, zaštićenim od ometanja.

Testiranje laserskog kompleksa Peresvet - Sputnik Srbija
Rusija će se braniti tehnologijama hiperzvuka i laserskom energijom

Gađanje u pokretu obavlja se pri brzini od 25 do 30 kilometara na čas, a celokupna optika realizovana je od domaćih komponenti.

’Sosna‘ je veoma perspektivan protivvazdušni raketni sistem koji je nastao kao rezultat modernizacije ’Strele-10M‘, testiran je i prikazan je na forumima. Njegova prednost je što je spreman da pokrije kopnene jedinice u svim vrstama borbe, uključujući i tokom marša. Rakete se navode laserski. Raketni sistemi protivvazdušne odbrane ove vrste koji danas postoje u drugim državama inferiorni su po taktičkim i tehničkim karakteristikama u odnosu na ’Sosnu‘“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Andrej Koškin.

Sistem je prošao sva državna testiranja, nakon čega je dorađen po preporuci Ministarstva odbrane Rusije. Njegovi konstruktori očekuju da će se oružje naći u programu državnih narudžbina za ovu godinu, a isporuke sistema su planirane za 2022. godinu, navodi Koškin.

„Postoji i izvozna varijanta i mislim da će ’Sosnu‘ predstavnici stranih oružanih snaga takođe rado kupovati. Istovremeno, treba reći da će već 2022. godine kompleks početi da koriste trupe i to u punom obimu, sa svim njegovim taktičko-tehničkim karakteristikama“, dodaje Koškin.

Podsetimo, „Sosna“ je prvi put javno prikazana prošle godine na međunarodnom vojnotehničkom forumu „Armija“ u Podmoskovlju i privukla je ogromnu pažnju učesnika i gostiju foruma, kao i medija.

Ovogodišnji peti po redu forum „Armija 2019“ biće održan od 25. do 30. juna u parku „Patriot“ u Podmoskovlju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala