Sinod „nove ukrajinske crkve“ oduzeo Filaretu pravo upravljanja eparhijom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši poglavar nekanonske ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije Filaret Denisenko
Bivši poglavar nekanonske ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije Filaret Denisenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sinod „nove crkve“ Ukrajine oduzeo je raskolniku Filaretu Denisenku kanonska prava za upravljanje Kijevskom eparhijom, izjavio je arhiepiskop černigovski i nežinski Evstratij Zorja.

Denisenko je, međutim, ostao u sastavu episkopije.

Ranije je Filaret izjavio da se struktura koju predvodi odvaja od „nove crkve“. Osim toga, na saboru je odlučeno da „tomos o autokefalnosti ’nove crkve‘“ ne odgovara statusu autokefalnih crkava i čini je zavisnom od Carigrada.

Sada Filaret može preko pisma upućenog poglavaru „nove crkve“ Epifaniji Dumenku da se obrati sinodu povodom sabornog razmatranja svog budućeg položaja.

Sinod je takođe odlučio da podredi kijevsku eparhiju, koju je trebalo da predvodi Filaret, direktno Epifaniju.

Takođe je zabranjeno i bogosluženje arhimandritu Andreju Marucaku i jeromonahu Ilji Zelenskom.

„Nova crkva Ukrajine“ obrazovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru prošle godine spajanjem dveju nekanonskih crkvenih struktura koje deluju u Ukrajini. Ruska pravoslavna crkva je značaj „sabora“ u Kijevu ocenila kao ništavan.

Početkom januara Carigradska patrijaršija je Kijevu predala tomos o autokefalnosti, koji znatno ograničava prava „nove crkve“ i čini je zavisnom od Carigrada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala