Rusija se obratila OEBS-u zbog napada na ruske novinare u Gruziji

© AP Photo / Zurab TsertsvadzeDemonstranti na protestu protiv ruskih parlamentaraca ispred zgrade skupštine u Tbilisiju
Demonstranti na protestu protiv ruskih parlamentaraca ispred zgrade skupštine u Tbilisiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet za ljudska prava pri kancelariji predsednika Rusije obratio se predstavniku OEBS-a za slobodu medija Arlemu Deziru zbog napada na ruske novinare u Gruziji.

„Savet za razvoj civilnog društva i ljudskih prava obratio se predstavniku OEBS-a za slobodu medija Arlemu Deziru u vezi sa napadom na ruske novinare u Gruziji“, navodi se u saopštenju na sajtu Saveta.

Savet za ljudska prava pozdravlja činjenicu da je OEBS već osudio upotrebu nasilja nad novinarima na protestima u Gruziji i pozvao gruzijske vlasti da odmah istraže incident i privedu odgovorne pred lice pravde, ističe se u saopštenju.

U dokumentu se dodaje da Savet smatra da je važno ujediniti napore kako bi se osigurala bezbednost ruskih novinara koji obavljaju svoje profesionalne dužnosti van granica Rusije.

„Izražavam spremnost za saradnju sa Vama u praćenju toka istrage o incidentima koji su doveli do kršenja prava ruskih novinara u Gruziji i drugim zemljama“, napisao je direktor Saveta za ljudska prava Mihail Fedotov u obraćanju Deziru.

Ranije je objavljeno da je u Tbilisiju napadnuta ekipa televizije „Rusija 24“, to jest da su napadači pokušali da pretuku novinara i kamermana. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva čeka odgovor o tom napadu od relevantnih međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, predstavnika OEBS-a za slobodu medija i takođe zahteva da Gruzija osigura bezbednost ruskih novinara i državljana Rusije. Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije izjavilo je za Sputnjik da je pokrenut krivični postupak po članovima o „sprečavanju novinarske delatnosti“ i „nasilju“.

U Tbilisiju se od 20. juna održavaju protesti. Demonstranti se protive učešću ruskih poslanika na sednici Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja. Ekstremisti su zauzeli zgradu Parlamenta, u kojoj su se nalazili ruski predstavnici. Specijalne snage policije rasterale su okupljene, ali su se protesti nastavili. U nemirima je povređeno 240 ljudi, a više od 300 osoba je pritvoreno.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je u svetlu protesta u Tbilisiju nazvala Rusiju „neprijateljem“, tvrdeći da je Moskva navodno zainteresovana za društveni raskol u toj kavkaskoj zemlji. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da su njene reči neprofesionalne i pretpostavio da se ona nije upoznala sa dešavanjima ili da je iskrivila situaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala