Rusija: Kontraproduktivna američka politika izolacije Irana

© REUTERS / Handout .Američka bespilotna letelica "RKu-4 Global houk"
Američka bespilotna letelica RKu-4 Global houk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva smatra da je politika Sjedinjenih Američkih Država usmerena na izolaciju Irana kontraproduktivna, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Polazimo od činjenice da Izrael i Amerikance pre svega zabrinjava iranska tema, ne samo u odnosu na Siriju, već i ovaj region uopšte, možda i u mnogo širem geografskom planu. Smatramo da je taj pristup kontraproduktivan — podređivati čitavu svoju politiku u nekom regionu borbi protiv jedne države, potčinjavajući tu politiku izolaciji te države, optuživati tu državu za sve grehe, ne istražujući određene incidente, to je kontraproduktivno“, rekao je Lavrov nakon pregovora u formatu „2+2“ između ministara odbrane i spoljnih poslova Rusije i Egipta.

Korpus čuvara islamske revolucije (deo oružanih snaga Irana) objavio je 20. juna da je iranska vojska oborila američku bespilotnu letelicu na ulazu u Persijski zaliv na jugu zemlje nakon što je on prekršio vazdušni prostor Irana. Kasnije je Centralna komanda SAD saopštila da je iranski protivraketni sistem oborio bespilotnu letelicu američke mornarice iznad Ormuskog moreuza u međunarodnom vazdušnom prostoru. Teheran, međutim, insistira da je dron oboren na teritoriji Irana.

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je incident „veoma velikom greškom Irana“, ali je kasnije izjavio da ne veruje da je incident bio nameran, sugerišući da je neko greškom doneo takvu odluku. Pozivajući se na izvore, list „Njujork tajms“ je saopštio da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država odobrio vojne napade na Iran, nakon obaranja američkog drona, ali je zatim tu odluku promenio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala