Jutro posle potopa: Prve fotografije iz poplavljene Borče, u Čačku vanredna situacija

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICBorča pod vodom
Borča pod vodom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obilne padavine pogodile su juče severne, zapadne i centralne delove zemlje, u Beogradu je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za ceo mesec, 12 osoba je spaseno iz poplavljenih objekata, a u Čačku je zbog nevremena proglašena vanredna situacija.

Zbog posledica obilnih kišnih padavina, koje su u popodnevnim časovima zahvatile teritoriju grada Beograda, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su 37 puta i iz poplavljenih objekata spaseno je ukupno 12 osoba, saopštio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević obišli su večeras Kanalizacionu crpnu stanicu u Borči, gde je za pola sata, tokom nevremena u Beogradu, palo preko 100 litara vode po metru kvadratnom.

​Vesić je naveo da je leva obala Dunava najviše pogođena nevremenom, jer na toj strani problem pravi i nepostojanje kanalizacione mreže.

Zbog obilne kiše koja je pala u Beogradu, deo auto-puta na Novom Beogradu bio je poplavljen.

Na društvenim mrežama korisnici iz različitih delova Beograda okačili su snimke poplavljenih ulica, oborenog drveća, a u pojedinim delovima Novog Beograda došlo je i do nestanka struje.

​Mediji prenose da je na Novom Beogradu u radnji „Uradi sam“ kiša probila krov i da je voda lila kroz ventilacioni otvor.

U pojedinim delovima Beograda danas je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za ceo mesec.

U Borči 100 litara po kvadratu

Prema aktuelnim podacima RHMZ, u Borči je palo oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je prosečna količina padavina na osnovu stogodišnjeg niza za mesec jun 85 litara, objasnila je za Tanjug Nevena Živanović, dežurna prognostičarka Zavoda.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPoplave izazvale veliku štetu
Jutro posle potopa: Prve fotografije iz poplavljene Borče, u Čačku vanredna situacija  - Sputnik Srbija
Poplave izazvale veliku štetu

Reporter RTS-a javlja da se u Borči voda povukla s ulica i da se polako povlači i u Kotežu. Veliku ulogu u tome odigrali su timovi za ispumpavanje vode, kao i žitelji koji su prionuli na čišćenje kanala.

Gradski prevoz se odvija normalno, ali ima zgrada u kojima su stanari zarobljeni zbog poplavljenih dvorišta.

​Količina padavina bila je izrazito neujednačena, tako da je u pojedinim delovima prestonice palo manje od 10 litara, odnosno, na Košutnjaku sedam litara i na Petlovom Brdu četiri litre, rekla je Živanović.

Znatno jače padavine pogodile su Zemun i Bežanijsku kosu, gde je tokom jakog grmljavinskog nevremena palo oko 50 do 60 litara kiše, navodi Živanovićeva.

Nevreme praćeno jakom kišom pomešanom sa sitnim gradom, grmljavinom i munjama zadesilo je i delove Pomoravskog okruga, a najviše Despotovac, delove Ćuprije i Jagodine.

Vanredna situacija u Čačku

U Despotovcu je voda ušla u podrume desetine kuća.

​Na državnom putu Drugog reda Despotovac-Ćuprija mnogo je vode, a bujica sa okolnih njiva, koje su gotovo sve pod vodom, na put je mestimično nanela veliku količinu zemlje, mulja i kamenja.

Zbog nevremena koje je pogodilo Čačak, gradonačelnik Milun Todorović je na predlog Štaba za vanredne situacije proglasio vanrednu situaciju na teritoriji celog grada.

„Do sada je vanredno stanje bilo uvedeno u 19. mesnih zajednica. Međutim, u popodnevnim časovima obilan krupan grad i jaka kiša pogodili su sve delove grada i dodatno pogoršali situaciju. U crvenoj smo meteozoni, tako da smo u pripravnosti i uveli smo konstantna dežurstva“, rekao je Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije, prenosi „Rina“.

Zečević je rekao za Jutarnji dnevnik RTS-a da je oštećena i putna infrastruktura u seoskim područjima, a ispod dva mosta je došlo do zagušenja zbog izlivanja reka.

Ispaljeno 113 raketa

Službe će danas nastaviti razgušivanje rečnih korita i kanala pored puteva, jer postoje domaćinstva koja su potpuno odsečena od sveta.

Grad je padao u ivanjičkom kraju, gde su oštećeni zasadi maline i kupine.

U južnom Banatu padao je grad veličine teniske loptice. U protekla 24 časa u Radarskom centru Samoš imali su pune ruke posla.

Šef centra Dragan Jovanović rekao je za RTS da je juče ispaljeno ukupno 113 raketa.

Međutim, uprkos tome, grad je napravio štetu na zasadima i objektima. U opštini Kovin ima štete na području od 100 hektara, gde su zasađeni kukuruz, ječam i suncokret.

Zbog krupnijeg grada koji je padao u opštini Alibunar, ima oštećenja na objektima i vozilima.

U selu Družetici kod Gornjeg Milanovca grad je pričinio štetu u voćnjacima, a oštećeni su neki crepovi i plastenici.

Na jugu Banata pao je grad veličine teniske loptice, a zbog jake kiše nastale su bujice na ulicama Kragujevca.

Grad veličine teniske loptice zabeležen je i u selu Gornja Gorevnica, Miokovcima, Lipnici, Viljuši, prenosi RTS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala