Iran: Oborili smo najpametniji američki avion — i opet ćemo

© AFP 2023 / Vahid Reza AlaeiIran, raketa
Iran, raketa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant Ratne mornarice Irana admiral Husein Hanzadi izjavio je da SAD znaju da Teheran ima mogućnosti da oštro prekida kršenje vazdušnog prostora, javila je agencija „Taksim“.

„Neprijatelj je poslao najpametniji i najsavršeniji patrolni avion u zabranjenoj zoni i svi su videli da je taj dron bio zaustavljen. Mi to možemo opet ponoviti“, rekao je Hanzadi.

Američki predsednik je prethodno objavio da se pripremaju nove sankcije protiv Irana. Prema njegovim rečima, postojeće ograničavajuće mere snažno su pogodile Teheran.

Tramp je naveo da ne isključuje mogućnost da će Iran za pet ili šest godina imati nuklearno oružje.

Incident s američkim dronom

Iranska vojska je 20. juna oborila američku bespilotnu letelicu, tvrdeći da se to dogodilo na ulazu u Persijski zaliv, pošto je dron ušao u vazdušni prostor Irana.

Iračka vojska je navela da je poslala upozoravajuće signale bespilotnoj letelici, dodajući da nije napala američki avion s 38 putnika koji je leteo iza drona.

Međutim, Pentagon tvrdi da je dron oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Ormuskog moreuza.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif nazvao je američko saopštenje lažju i dodao da će Teheran dokazati da je ispravno postupio. On je danas objavio mapu na kojoj je predstavljena putanja leta američke bespilotne letelice.

Tramp je nakon incidenta saopštio da je bio spreman da izda naredbu za vojni napad na tri iranska cilja, ali da je otkazao operaciju deset minuta pre njenog početka. On je dodao da američke vlasti cene „veoma mudru odluku Irana“ da ne obori avion sa 38 putnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala