Crna Gora o preporukama Venecijanske komisije: Zadovoljni smo!

© Sputnik / Nebojša PopovićZastave Crne Gore
Zastave Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Crne Gore mišljenje Venecijanske komisije smatra veoma pozitivnim, jer je sa najviše evropske stručne adrese nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbedi da crnogorski zakoni jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji Crne Gore.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da nisu tačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je Vlada planirala „jednostrano preknjižavanje crkava“ i da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno osujetila tu nameru Vlade, jer odredbe Predloga zakona o državnoj imovini nije podržala „na način na koji je želela, predlagala i očekivala Vlada“.

Tvrde da je upravo formulacija iz obrazloženja Vlade prihvaćena i integralno uvrštena u mišljenje Venecijanske komisije, što mogu da potvrde svi članovi Venecijanske komisije kojima je Vladino obrazloženje dostavljeno.

„Dakle, Vlada ima puno razloga da bude zadovoljna ovom preporukom Venecijanske komisije, jer je formulaciju preporuke sama predložila, a članovi Venecijanske komisije je gotovo jednoglasno prihvatili. Zbog toga, želimo još jednom da razuverimo predstavnike MCP i sve one koje je agresivna kampanja protiv Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti navela na pogrešan zaključak – nema i ne može biti govora o bilo kakvoj nameri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve — ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu verskih objekata, on će biti rešavan primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova“, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada Crne Gore je spremna da uvaži preporuke iz mišljenja Venecijanske komisija i ne smeta joj ni najmanje ako ga i Mitropolija crnogorsko-primorska sada doživljava kao poželjno i prihvatljivo.

„Naprotiv, veoma je dobro da upravo stručno mišljenje tela koje je najviši evropski autoritet za pitanja demokratije i ljudskih prava bude tačka približavanja stavova o ovom važnom društvenom pitanju. Verujemo da objava ovog važnog dokumenta treba da označi prekid javne kampanje koja se vodi protiv Predloga zakona i povratak na argumentovani stručni dijalog u cilju donošenja dobrog i pravednog zakona u korist svih građana Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala