Češka se trese kao kad je pao komunizam: Vlast nije po volji „EU kominterne“

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKProtest u Pragu
Protest u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon niza demonstracija proteklih nedelja protiv češkog premijera Andreja Babiša, osumnjičenog za malverzacije sa subvencijama Evropske unije, u Pragu se u nedelju, prema navodima organizatora protesta, okupilo oko 250.000 ljudi koji su tražili Babiševu ostavku.

Demonstranti su došli u Prag iz svih delova Češke Republike, a tamošnji mediji su ocenili da je to verovatno jedan od najvećih protesta od pada komunizma 1989. godine. Pored ostavke aktuelnog premijera, kog demonstranti smatraju pretnjom za demokratiju i pravni sistem u zemlji, zatražena je i ostavka ministarke pravde. 

Češka policija je još u aprilu predložila podizanje optužnice protiv preduzetnika i milijardera Babiša zbog navodne pronevere novca iz evropskih fondova iskorišćenih za izgradnju hotela i konferencijskog centra izvan Praga. U nedavno objavljenom nacrtu revizorskog izveštaja Evropske komisije piše da je Babiš u sukobu interesa, jer kao premijer još ima uticaj na funkcionisanje njegove firme „Agrofert” i na korišćenje novca EU.

Kriv jer radi za svoju zemlju

Istoričar i politički analitičar Saša Adamović za Sputnjik ističe da je u ovom trenutku teško proceniti da li ovi protesti mogu da ugroze Vladu Andreja Babiša, ali da nije slučajno što je češki premijer ocenio da nacrt izveštaja EK predstavlja napad na celu Češku Republiku, a ne na njega lično. 

© AP Photo / Petr David JosekDemonstracije u Pragu
Češka se trese kao kad je pao komunizam: Vlast nije po volji „EU kominterne“  - Sputnik Srbija
Demonstracije u Pragu

„Očito je da se Briselu ne dopada to što je premijer Babiš u ovom momentu čovek koji odlučno vodi Češku. On je u glavnim medijima obeležen kao populista, a čim nekoga tako obeležite to znači da je reč o čoveku koji, pre svega, vodi računa o nacionalnim interesima svoje države. Tako je i u ovom slučaju, jer je premijer Babiš ne samo pobedio na sasvim regularnim i demokratskim izborima u Češkoj, nego je nedavno pobedio i na izborima za Evropski parlament i očito je da je on za većinu Čeha sasvim prihvatljiv. Međutim, takođe je očigledno da on sa svojom politikom nije prihvatljiv za Brisel“, primećuje Adamović. 

Babiš se ne uklapa u globalističku agendu

Kako kaže Adamović, bez obzira na to što je Babiš deo liberalne grupacije u Evropskom parlamentu, očigledno je da se on zbog nekih svojih stavova, koji se pre svega odnose na suverenitet Češke, ali i zbog svog antimigrantskog stava, ne uklapa u globalističku agendu do kojoj je Briselu i te kako stalo. Zato, napominje Adamović, i nije iznenađenje što su protiv njega pokrenuti protesti. 

„Ponavlja se matrica kada su u pitanju vlasti koje se ne uklapaju u politički program EU. Onda su, u tom smislu, česti protesti protiv takvih vlasti koje nisu, uslovno rečeno, politički korektne. Takođe, nije ni čudo što iza tih protesta zapravo ne stoje opozicione političke stranke, već se sve to odvija preko protesta koji organizuju takozvane nevladine organizacije, baš kao što je organizacija koja zapravo vodi glavnu reč kada su u pitanju protesti protiv češkog premijera“, objašnjava Adamović. 

© AP Photo / Petr David JosekDemonstracije u Pragu
Češka se trese kao kad je pao komunizam: Vlast nije po volji „EU kominterne“  - Sputnik Srbija
Demonstracije u Pragu

Uvažava Rusiju, žulja EU 

Postoji matrica, dodaje naš sagovornik, kada se vlasti koje ne odgovaraju Briselu demonizuju ili diskvalifikuju preko navodne antikorupcijske borbe, bez obzira na to što je premijer Babiš i na prethodnim parlamentarnim izborima u Češkoj i na izborima za Evropski parlament ostvario političku pobedu i u tom smislu njegov politički legitimitet ne bi smeo da bude doveden u pitanje. 

„Očito da će briselska nomenklatura, bar ona koja je u prethodnih pet godina bila i te kako antiruski opredeljena, Babišu između ostalog zameriti i to što ima jedan drugačiji odnos prema Rusiji, mnogo objektivniji i mnogo realniji, kao uostalom i predsednik Zeman. I to je nešto što mu Brisel svakako piše kao otežavajuću okolnost, pa apsolutno nije nikakvo iznenađenje organizacija takvih protesta čiji je cilj upravo obaranje premijera Babiša sa potpuno legitimne vlasti“, napominje Adamović. 

Deo politike češkog premijera je da uvažava interesa Rusije kao jedne, pre svega, evropske države, ali to nije ono što je poželjno u ovom trenutku u Briselu, koji je, uprkos svemu, izrazito antiruski opredeljen i ne želi poboljšanje, odnosno resetovanje odnosa sa Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom, zaključuje Adamović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala