Bomba za evro: Zašto će Italija uvesti paralelnu valutu

CC0 / / Novčanice evra
Novčanice evra - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Komiteta za budžet pri italijanskom parlamentu Klaudio Borđi objavio je na Tviteru fotografije nacionalne valute mini-BOT, koja će biti paralelna sa evrom. Šta će Rim time postići i kako će se ti planovi odraziti na vrednost monetarne jedinice EU?

BOT je skraćenica od Buoni Ordinari del Tesoro, odnosno „obične državne obveznice“, dok „mini“ označava da je njihova nominalna vrednost mnogo manja od vrednosti običnih obveznica i iznosi samo sto evra. Stvar je u tome da će italijanska vlada na taj način otplatiti akumulirani dug nacionalnim kompanijama i domaćinstvima u iznosu od 52 milijarde evra, a zatim će vlasnici valute mini-BOT pomoću njih moći da plaćaju porez, kao i robu i usluge, ukoliko se dobavljač slaže.

Međutim, prodavci se ne obavezuju da primaju „obične državne obveznice“. Ovim Rim može da tvrdi da mini-BOT nije paralelna valuta koja je zabranjena evropskim zakonom. Pristalice mini-obveznica ističu da je to samo sredstvo za otplatu državnog duga.

Sa druge strane, kompanije koje budu imale pravo da plaćaju porez valutom mini-BOT, imaće na raspolaganju više novca koji će trošiti u sopstveni razvoj. To bi garantovalo veliku potražnju za mini-obveznicama među komercijalistima, a verovatno će se veliki broj kompanija složiti da koriste mini-BOT kao sredstvo plaćanja.

Iako je vrednost „obične državne obveznice“ vezana za evro, vlada će moći samostalno da odredi kamatnu stopu, regulišući realni kurs mini-BOT-a. To otvara dodatne perspektive za stimulisanje privrede, a posebno izvoznika.

Nije isključeno da će za nekoliko godina mini-BOT postati glavno sredstvo plaćanja u Italiji, dok će se evro uglavnom koristiti za vršenje međunarodnih plaćanja.
Stručnjaci su ubeđeni da su planovi Rima mnogo veći.

„To je prvi korak ka pripremi za izlazak Italije iz evrozone“, izjavio je Rikardo Puglisi, profesor sa katedre za ekonomiju na Univerzitetu u Paviji, prenosi „Njujork tajms“.

On je istakao da kada se mini-BOT valuta nađe u upotrebi, biće dovoljno da vlada izda ukaz o njihovom obaveznom korišćenju kao sredstvo plaćanja i nacionalna italijanska valuta će odmah postati stvarnost. Takav razvoj događaja je veoma moguć, ukoliko se prisetimo da su lideri vladajuće italijanske koalicije Mateo Salvini i Luiđi di Majo veoma evroskeptični. Salvini je tokom predizborne kampanje jasno rekao da je „glas za njegovu stranku — glas za odbacivanje evra i povratak nacionalnim valutama“.

Klaudio Borđi, šef parlamentarnog odbora za budžet, u svojoj knjizi je mini-obveznice nazvao „rezervnim točkom, koji će značajno pojednostaviti mogući prelazak na nacionalnu valutu“.

„Ako Italija nekada odluči da prestane da koristi evro, ne mora da čeka štampanje novčanica, jer je sve već urađeno — samo je potrebno proglasiti mini-BOT novom valutom“, istakao je on.

Početkom juna je italijanski parlament jednoglasno odobrio predlog Lige severa da prouči mogućnost uvođenja valute mini-BOT. Iako neutralnog tona, inicijativa Salvinijeve stranke izazvala je ogromnu zabrinutost u Briselu.

© Sputnik / Alexander Vilf /  / Uđi u bazu fotografijaTrg Venecija u Rimu
Bomba za evro: Zašto će Italija uvesti paralelnu valutu - Sputnik Srbija
Trg Venecija u Rimu

„Mini-BOT su ili novac, što je nezakonito, ili dužničke hartije od vrednosti, zbog kojih se obim javnog duga povećava suprotno normativima EU. Mislim da ne postoji treća opcija“, rekao je šef Evropske centralne banke Mario Dragi.

Ministar ekonomije Italije Đuzepe Tria 13. juna je pokušao da umiri zvaničnike EU, rekavši da se ne preduzimaju nikakvi koraci u cilju puštanja u promet mini-BOT-a i dodao da je evro i dalje popularan u Italiji.

Međutim, prošle nedelje je Klaudio Bordži na Tviteru objavio fotografiju novih obveznica, na kojima se nalazi lik osnivača italijanske naftne kompanije „Eni“ Enrikea Mateija, nakon čega se situacija promenila.
Treba istaći da se u Italiji Matei smatra simbolom ekonomskog suvereniteta i borbe protiv globalnog imperijalizma. Njegova kompanija „Eni“ je uništila dominaciju najvećih američkih i britanskih naftnih kompanija na svetskom tržištu.

Još nije određeno vreme puštanja u promet mini-BOT valute. Međutim, stručnjaci ne sumnjaju da će se to desiti u narednim mesecima zbog konflikta Rima i Brisela po pitanju budžeta.

Sve je ozbiljno

Početkom juna Evropska komisija je optužila Italiju za narušavanje budžetnih pravila EU, dok su se ministri finansija EU složili da visoki dug Italije protivreči pravilima i da zemlja zbog toga treba da bude kažnjena novčanom kaznom u iznosu od tri do četiri milijarde evra.

Ministri su odlučili da protiv Rima pokrenu proceduru prekomernog budžetskog deficita, a u tom slučaju Brisel zapravo preuzima kontrolu nad svim troškovima države. S tim u vezi, Salvini je izjavio da ne namerava da kapitulira pred Briselom, niti da odustane od planova za smanjenje poreza i povećanja socijalnih naknada.

„Neću se obesiti zbog neke glupe norme. Dok nezaposlenost ne opadne do pet odsto, mi imamo pravo da investiramo u ekonomski razvoj. U nekim regionima nezaposlenost mladih dostiže i 50 odsto. Potreban nam je pozitivan finansijski šok kako bi se obnovila zemlja“, rekao je lider stranke Liga severa.

To znači da ukoliko EU zaista pokuša da preuzme kontrolu nad italijanskom budžetnom politikom, onda Salviniju i Di Maju neće preostati ništa drugo osim da usvoje zakon o valuti mini-BOT. Posle toga, pitanje izlaska Italije iz evrozone biće samo pitanje vremena.

Paralelna italijanska valuta predstavljaće veliku pretnju evru i potkopaće njen status.

Osim toga, to predstavlja pretnju i za Evropsku centralnu banku. „Bundesbanka“ je upozorila da ukoliko Italija napusti evrozonu i objavi neispunjavanje dugova prema Evropskoj centralnoj banci, onda će kriza suverenog duga neminovno preći na Španiju i Portugaliju.

Istovremeno, Evropska centralna banka će imati manjak od bilion dolara, a da bi to nadoknadila, moraće da potroši sav vlastiti kapital, a biće prinuđena da povuče velike iznose iz centralnih banaka zemalja EU.

Istovremeno, analitičari „Bundesbanke“ su istakli da će svaki pokušaj pripreme za takvu krizu izazvati spektakularni napad na evro, a monetarne vlasti EU nemaju jasnu strategiju za izlaz iz takve situacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala