Amerika uvela niz sankcija rukovodstvu Irana

© AP Photo / Alex BrandonPredsednik SAD Donald Tramp potpisuje u Beloj kući naredbu za pooštravanje sankcije Iranu
Predsednik SAD Donald Tramp potpisuje u Beloj kući naredbu za pooštravanje sankcije Iranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv niza iranskih vojnih lidera i pripremaju mere protiv ministra spoljnih poslova te zemlje Muhameda Džavada Zarifa, izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

„Objavljujemo sankcije prema onima koji su odgovorni za nedavne akcije (Irana na Bliskom istoku)“, rekao je Mnučin novinarima.

On je podsetio da su Sjedinjene Američke Države ranije uvele sankcije protiv vođe Korpusa čuvara Islamske revolucije, generala Sulejmanija, a sada protiv još trojice vojnih lidera Korpusa, uključujući komandanta vazduhoplovnih snaga, koji je „odgovoran za oborenu američku bespilotnu letelicu“.

Osim toga, sankcije su uvedene komandantima pet pomorskih okruga Irana zbog „nedavnih dejstava“.

„Predsednik SAD mi je naložio da ove nedelje uvedemo sankcije Zarifu“, dodao je ministar.

Mnučin je potvrdio da su sankcije usmerene i na „kabinet vrhovnog vođe“ Irana i da će mu zatvoriti pristup „milijardama dolara“.

On je objasnio da je deo novih američkih sankcija Iranu uveden kao odgovor na incident sa dronom i tankerima.

„Neću reći koje od njih su kakve, ali deo njih su razrađene ranije, a deo je rezultat nedavnih dejstava (Irana)“, odgovorio je Mnučin na pitanje novinara da li su sankcije posledica činjenice da je Iran oborio američku bespilotnu letelicu i navodno napao tankere u Ormuskom moreuzu.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je dekret o novim sankcijama Iranu, konkretno protiv njegovog vrhovnog vođe Alija Hamneja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala