Ekskluzivna ispovest: Nadigrao SAD i SSSR, sad veruje Putinu i ima recept za Srbiju (video)

© Sputnik / Dejan SimićGeneral – pukovnik Zlatko Rendulić
General – pukovnik Zlatko Rendulić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naš jedini živi pilot Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, član partizanske eskadrile, inženjer zaslužan za konstruisanje naših aviona i uvoz „migova 21“, general Zlatko Rendulić, uskoro ulazi u stotu godinu života. Iz štampe upravo izlazi njegova nova knjiga, jedna vrsta priručnika za balansiranje Srbije između Istoka i Zapada.

Najveća živa legenda vazduhoplovstva na našim prostorima, general–pukovnik Rendulić, učesnik je Aprilskog i Drugog svetskog rata. Levičarske ideje slušao je kao student u Zagrebu od povratnika iz Španskog građanskog rata.

Zbog druženja sa povratnicima iz Španije ustaše su ga dva puta hapsile. Sa zgražavanjem opisuje mučenja u zatvoru, za koja su bili zaduženi isključivo oni koji su u NDH došli iz Hercegovine. Preživeo je.

Verovatno je Rendulić i jedini partizan koji je u borbu otišao taksijem.

© Foto : Privatna kolekcijaJedna od najstarijih uspomena - Zlatko Rendulić spreman za let 1940.
Ekskluzivna ispovest: Nadigrao SAD i SSSR, sad veruje Putinu i ima recept za Srbiju (video) - Sputnik Srbija
Jedna od najstarijih uspomena - Zlatko Rendulić spreman za let 1940.

„Otac mi je bio advokat, majka iz ugledne apotekarske porodice, školovana u Gracu. Iako, dakle, nisam bio proleter, to mi nije smetalo da prihvatim tu ideju. Na Kaptolu smo imali svog taksistu, posle gemišta okrenuo sam čašu naopako i to je bio znak. Izveo me je iz grada, a na delu puta čekali su ljudi iz Komiteta da me preuzmu“, priča nam general JNA kako se 1943. obreo u partizanima.

Otac Zlatka Rendulića je iz Krašića, rodnog mesta Alojzija Stepinca. Imali su imanje do imanja, a generalova baka kumovala je Alojziju na krštenju. Bila je to stara poštena porodica, kaže Rendulić. Kada je njegova sestra uhapšena zato što je krala lekove iz bolnice i slala partizanima na Petrovu Goru i u Otočac, porodica Rendulić se obratila za pomoć uticajnom kardinalu.

„Moji roditelji su išli kod Stepinca da ga mole da spase sestru. Samo je rekao, ’za komuniste ja ne mogu da intervenišem‘. Po meni, on nije rođen za blaženog, makar samo zbog činjenice da je bio oficir sa sabljom“, ističe Rendulić i dodaje da je njegova sestra prebačena u logor u Gradišku, posle čega joj se gubi svaki trag.

© Foto : Privatna kolekcijaBio je i ključni čovek za razvoj domaće avijacije, odgovoran je za projekte N-60 „galeb”, J-21 „jastreb” i J-20 „kraguj”.
Ekskluzivna ispovest: Nadigrao SAD i SSSR, sad veruje Putinu i ima recept za Srbiju (video) - Sputnik Srbija
Bio je i ključni čovek za razvoj domaće avijacije, odgovoran je za projekte N-60 „galeb”, J-21 „jastreb” i J-20 „kraguj”.

Naš sagovornik je ranjen u partizanima kada je prevozio lekove i opremu za pilote; bomba mu je odnela deo pete. Ipak, prešao je pešice 150 kilometara — pravac u neverovatnu epopeju. Preko Italije stiže do RAF-a, britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, leti po zemljama mediterana, Afrike, a u Jugoslaviju se, posle dodatnog školovanja u dalekoj zemlji, vraća sa Sovjetskim pukom.

Kada se sa svojim drugovima i saveznicima konačno izborio za mir, Strojarski fakultet iz Zagreba završio je na Mašinskom u Beogradu. Prvo je posle rata radio u Tehničkom opitnom centru, gde je bio probni pilot, ali i inženjer za ispitivanje letelica.

„Leteo sam ukupno na 45 tipova aviona i zaista sam uživao u tome. Letenje je moja najveća strast, i sada bih leteo! Već 1946. godine smo napravili plan rada projektovanja aviona i za obnovu vazduhoplovne industrije. Ruski instruktori su se izrazito tome protivili. Srbija je u vreme Kraljevine Jugoslavije imala jaku avio industriju“, priča nekadašnji načelnik Vazduhoplovno-tehničkog instituta.

© Foto : Privatna kolekcijaZlatko Rendulić je i prvi pilot koji je iz Jugoslavije otišao na jedan američki univerzitet, u Mičigen, gde je radio na supersoničnom avionu.
Ekskluzivna ispovest: Nadigrao SAD i SSSR, sad veruje Putinu i ima recept za Srbiju (video) - Sputnik Srbija
Zlatko Rendulić je i prvi pilot koji je iz Jugoslavije otišao na jedan američki univerzitet, u Mičigen, gde je radio na supersoničnom avionu.

Zlatko Rendulić je i prvi pilot koji je iz Jugoslavije otišao na jedan američki univerzitet, u Mičigen, gde je radio na supersoničnom avionu. Zbog izuzetnog znanja i profesionalizma, uskoro postaje ključni čovek za razvoj domaće avijacije, odgovoran je za projekte N-60 „galeb“, J-21 „jastreb“ i J-20 „kraguj“.

U vreme kada se pričalo da će zemlje Varšavskog ugovora dobiti male nuklearne bombe, Tito je zaključio da malu zemlju na granici istoka i zapada velike sile neće ostaviti na miru. Jugoslavija, koja je do tada dobila veliku pomoć SAD, odlučila je da kupi puk nadzvučnih aviona.

© Foto : Privatna kolekcijaTito ga je poslao u Libiju, da pomogne Gadafiju da obrazuje inženjere.
Ekskluzivna ispovest: Nadigrao SAD i SSSR, sad veruje Putinu i ima recept za Srbiju (video) - Sputnik Srbija
Tito ga je poslao u Libiju, da pomogne Gadafiju da obrazuje inženjere.

Glavni čovek za pregovore bio je Zlatko Rendulić. Na ovom primeru savršeno se vidi poruka o kojoj govori u novoj knjizi „Teorija igara u tumačenju Titove državne politike u konfliktnim situacijama“, koja ovih dana izlazi iz štampe. „Do tada smo imali veliku pomoć SAD, a pošto smo konačno bili solventni, tražili smo da kupimo avione“, priseća se Rendulić.

„Amerikanci su mislili da Tito tvrdi pazar. O tome je pisao „Njujork tajms“, da hoće da uzme pare i skoči u Sovjetski savez, a Tito se nije obazirao. Čudilo me zašto ćuti, a on je to radio namerno, išao je po svojoj strategiji u teoriji dva igrača nulte sume, tako je pobedio i Staljina, iako mu je ceo svet davao jedan odsto šanse. Hruščov je sve to pratio, sleteo je na Krk i ponudio nam MiG 21 i F13, jer je mislio da će Tito ipak skočiti u Varšavski ugovor“, objašnjava Rendulić.

© Sputnik / Dejan SimićRendulićeva nova knjiga je svojevrsni priručnik za balansiranje Srbije između Istoka i Zapada.
Ekskluzivna ispovest: Nadigrao SAD i SSSR, sad veruje Putinu i ima recept za Srbiju (video) - Sputnik Srbija
Rendulićeva nova knjiga je svojevrsni priručnik za balansiranje Srbije između Istoka i Zapada.

Čovek koji je živeo u nekoliko epoha kaže da danas živimo u vremenu konfuzije. A kada je reč o velikim silama, da je razočaran u Amerikance, kojima je, kako kaže, potreban novi Ruzvelt. Kada je reč o istoku, ima drugačije mišljenje.

„Putinu još nije priznata veličina, ali će biti u istoriji nešto iznad Katarine Velike; to je čovek izvanredne intuicije, učinio je da raspad Sovjetskog saveza ne bude eksplozija, već implozija u Rusiju. Shvatio je da lovačka avijacija mora da opstane, otišao je u fabriku Suhoj, video da su sklopili ugovor sa Indijom, da ima para, a da Jakovljev i Mikojan jedva preživljavaju, njih je pomagao. Za svega 5,6 godina uspeo je da ih digne na noge, vrati nuklearnu silu, a Suhoj danas stiže američke avione“, kaže Rendulić.

© Foto : Privatna kolekcijaJedna od pozivnica na svečanost povodom Dana vazdušne flote Sovjetskog saveza.
Ekskluzivna ispovest: Nadigrao SAD i SSSR, sad veruje Putinu i ima recept za Srbiju (video) - Sputnik Srbija
Jedna od pozivnica na svečanost povodom Dana vazdušne flote Sovjetskog saveza.

Čovek koji je učestvovao u javnim, ali i tajnim pregovorima, zbog čega ima visoko odlikovanje švedskog kralja, ali i od vođe Severne Koreje, nikada nije radio na jednom projektu, a tako je i danas pred 99. rođendan. Dok se štampa „Teorija igara“, u pripremi je njegova nova knjiga koja treba da otkrije do sada nepoznate detalje o Aprilskom ratu.

© Foto : Privatna kolekcijaNišta ne može zameniti njegovu najveću životnu strast - letenje.
Ekskluzivna ispovest: Nadigrao SAD i SSSR, sad veruje Putinu i ima recept za Srbiju (video) - Sputnik Srbija
Ništa ne može zameniti njegovu najveću životnu strast - letenje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala