Tači stiže u Sarajevo, Dodik otkriva u kom svojstvu

Plakat u Prištini
Plakat u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope nije pozvana „republika Kosovo“, koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fusnotom, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Povodom navoda da je Dodik uputio zvanični poziv Hašimu Tačiju da dođe na Samit procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, iz kabineta su poručili da je članove tog samita pozvalo Predsedništvo, a ne lično Milorad Dodik.

Učešće Kosova na SEECP, kako ukazuju u Dodikovom kabinetu, rešeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fusnotu.

To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju, navode u kabinetu Dodika.

Ističu da na ovom samitu kao gost učestvuje i EU koja, kako navode u kabinetu, takođe ne priznaje Kosovo, jer ga ne priznaju sve članice i za koju Kosovo nastupa uz fusnotu sa zvezdicom, a ne kao „republika Kosovo“.

Iz Dodikovog kabineta poručuju da Predsedništvo BiH nije pozvalo nikakvu republiku Kosovo, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fusnotom.

„Mi barem u Republici Srpskoj, ako već ne u BiH, priznajemo poternicu koju je za Tačijem izdala Srbija, bez obzira što je neki ne priznaju. Ali dok je ovde na Jahorini, gde se održava samit po pozivu Predsedništva i u svrhu samita, njemu pripada puni imunitet u skladu sa međunarodnim pravom. I tako ćemo ga ispratiti preko granice. A kad nam opet bude dostupan i kad ne bude zaštićen imunitetom, biće uhapšen i po zakonu sproveden proces ekstradicije Srbiji“, navode za Tanjug iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala