Rusija dobija sedam novih ostrva

© Sputnik / Vera Kostamo / Uđi u bazu fotografijaBeli medved
Beli medved  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Globalno zagrevanje i povlačenje arktičkih lednika po deset metara godišnje doveli su do otkrića više od pet novih ostrva u tom regionu. Stručnjaci nameravaju to da potvrde tokom ekspedicije koja je planirana za avgust—septembar, rekao je načelnik odeljenja hidrogeografske službe Severne flote Aleksej Kornis.

Kako piše list „Izvestija“, u pitanju je šest-sedam ostrva iz arhipelaga Nova zemlja. Naučnici su otkrili njihovo postojanje na osnovu podataka drugih ekspedicija i snimaka iz kosmosa. Najveća kopnena masa, navodno, ima dužinu 500 metara.

© Sputnik / David Šolomovič / Uđi u bazu fotografijaLedolomac "Moskva" vodi karavan brodova kroz arktički led
Rusija dobija sedam novih ostrva - Sputnik Srbija
Ledolomac "Moskva" vodi karavan brodova kroz arktički led

„Ostrva će se smatrati otkrivenim kada na njih stupe hidrogeografi. Treba utvrditi da li su ti objekti stabilni, da nisu, na primer, delovi lednika“, naveo je Kornis.

Prema rečima načelnika odeljenja, odluka da se ostrva unesu u kartu biće doneta nakon ekspedicije brodova Severne flote, u kojoj će učestvovati i hidrografski brodovi.

Ruski naučnici su ranije zabeležili kritično topljenje na Arktiku, usled čega bi moglo doći do otapanja lednika u Severnom ledenom okeanu i potapanja okolnih regiona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala