Pobuna Nemaca — neće bojeve glave u Ramštajnu

© AFP 2023 / Jean-Christophe VerhaegenAmerička aviobaza u Ramštajnu, Nemačika
Američka aviobaza u Ramštajnu, Nemačika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hiljade aktivista će učestvovati u protestima 23—30. juna ispred američke avio-baze Ramštajn u Nemačkoj, rekao je za Sputnjik jedan od koordinatora akcije, nemački advokat Rajner Braun.

Ljudi izlaze na proteste zbog mogućeg rata protiv Irana i uloge koju u ovom ratu igra baza Ramštajn, kao i zbog razvoja situacije nakon raskida sporazuma o Raketama srednjeg i kratkog dometa. Braun je naveo da zbog toga ostaje na snazi „tehnička mogućnost raspoređivanja nuklearnog oružja u Ramštajnu“, a postoji i velika verovatnoća ako nuklearno oružje opet bude raspoređeno u Evropi, da će biti u Ramštajnu.

Braun je naglasio da vodeći političari-konzervativci, na primer ministarka odbrane Ursula fon der Lajen „otvoreno govore o tome da je, nakon raskida Sporazuma o raketama, moguć svaki scenario razvoja događaja, a to može značiti novo raspoređivanje nuklearnih bojevih glava“. U SAD postoje pristalice daljeg razvoja nuklearne strategije nakon okončanja Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, između ostalog, novog raspoređivanja nuklearnog oružja u Evropi. Ovaj stav je podržao Pentagon. Nemačka bi u tom slučaju bila ključna država za raspoređivanje oružja, pošto ima i mogućnosti i centralni geografski položaj, smatra Braun.

„Želimo da podignemo stepen diskusije o raspoređivanju nuklearnog oružja do te mere da se to pitanje čak više ni ne poteže. To je preventivna mirovna politika“, naglasio je Braun.

Ovi protesti se održavaju petu godinu zaredom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala