„Od Groznog do Tbilisija je samo 200 kilometara“: Šta je Kadirov hteo da kaže

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaRamzan Kadirov
Ramzan Kadirov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Čečenije Ramzan Kadirov prokomentarisao je proteste u Gruziji. On je naglasio da sa zabrinutošću prati dešavanja u Tbilisiju.

„Želim da podsetim da od Groznog do Tbilisija ima samo 200 kilometara. U Rusiji, prema nezvaničnim podacima, živi skoro milion Gruzijaca. Naši narodi su vekovima bili vezani prijateljstvom i jedinstvom“, napisao je Kadirov na Telegramu.

On je pretpostavio da će, zbog antiruskih ekstremista, gruzijske plaže, restorani, hoteli i kafići opusteti.

„Ruski građani su 2018. godine ostavili u Gruziji 3,5 milijarde dolara“, podsetio je on.

Po Kadirovljevom mišljenju, Rusi i Gruzijci imaju hiljadu razloga da žive u miru i slozi, a nijedan da jedni druge gledaju s mržnjom.

Šef Čečenije je izrazio uverenje da su gruzijske „politikante“ protiv Rusije podstakle zapadne snage.

„Gospođa predsednica (Salome Zarubišvili) duboko greši. Upravo je Rusija zainteresovana da u Gruziji caruje mir, jedinstvo i sloga“, zaključio je on.

Neredi u Tbilisiju

U gruzijskoj prestonici 20. juna počeli su protesti zbog toga što je tokom otvaranja Generalne sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja šef organizacije, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov, seo u fotelju predsedavajućeg parlamenta Gruzije.

On sam je objasnio da mu je to mesto ponudila gruzijska strana, u skladu s protokolom koji nalaže ta vrsta skupova.

To je iznerviralo poslanike opozicije koji su napustili zasedanje, a u zdanje Parlamenta uleteli su ekstremisti. Kasnije je u centru grada počeo miting kom se priključila opozicija sa zahtevom da članovi Vlade podnesu ostavke.

Specijalne policijske snage rasterale su demonstrante, upotrebivši suzavac, gumene metke i vodene topove, ali je miting sledećeg dana nastavljen. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Gruzije, u neredima je povređeno 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. juna potpisao juče ukaz kojim se ruskim avio-prevoznicima od 8. jula zabranjuju letovi ka Gruziji. Turističkim agencijama je preporučeno da ne prodaju aranžmane za Gruziju ruskim državljanima, a Vladi je naloženo da omogući povratak Rusa u domovinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala