Grčke vojne snage u stanju pripravnosti

© AP Photo / Yorgos KarahalisGrčka vojska
Grčka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčke oružane snage su u stanju pripravnosti zbog nastavka mogućeg turskog „provokativnog“ nastupa u istočnom Mediteranu, piše grčki list „Katimerini“.

Prema navodima tog grčkog dnevnog lista, uprkos pozivima EU da se obustavi bušenje nafte i gasa u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra, Grčka ostaje u stanju pripravnosti kako bi se sprečila moguća eskalacija u istočnom Mediteranu.

List dodaje da je ključno pitanje u Atini kako reagovati u slučaju da Turska sprovede istraživanja unutar, po tvrdnjama zvanične Grčke, grčkog kontinentalnog pojasa.

„Planovi se prvenstveno zasnivaju na manevrima grčke mornarice, jer Turska koristi istraživačke brodove kako bi utvrdila svoje prisustvo u regionu. Međutim, grčko vazduhoplovstvo bi imalo ulogu u svakom odgovoru“, piše grčki list.

Upitan prošle nedelje da li Grčka može da računa na podršku EU ili SAD u slučaju incidenta, ministar odbrane Grčke Evangelos Apostolakis je rekao da ne postoji takvo obećanje, te da ukoliko budu morali da reaguju, očekuje da će biti sami.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala