Tbilisi: Pokrenut krivični postupak protiv napadača na snimatelje „Rusija 24“

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Tbilisiju
Protesti u Tbilisiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije pokrenulo je krivični postupak zbog napada na snimateljsku ekipu televizije „Rusija 24“ u Tbilisiju, saopštili su iz Ministarstva te zemlje.

„Pokrenuta je istraga zbog ometanja novinarskih aktivnosti i nasilja“, navodi se u saopštenju MUP Gruzije i dodaje da je krivični postupak pokrenut na osnovu dela 1 člana 154 (ometanje novinarskih aktivnosti) i dela 1 člana 126 (nasilje).

Ranije je saopšteno da su nacionalisti u Tbilisiju napali snimateljsku ekipu televizije „Rusija 24“ i pokušali da pretuku novinara i snimatelja. Naime, dok je novinar Stanislav Bernvald razgovarao s vlasnicima turističkih agencija, njemu i snimatelju je prišlo nekoliko mladića, koji su počeli da uzvikuju nacionalističke parole i pokušali da pretuku novinara i snimatelja. Novinare je branio muž vlasnice turističke agencije. Huligani su nakon toga pobegli. 

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVVeliki protest opozicije ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju
Tbilisi: Pokrenut krivični postupak protiv napadača na snimatelje „Rusija 24“ - Sputnik Srbija
Veliki protest opozicije ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju

Neredi u Tbilisiju

U gruzijskoj prestonici 20. juna počeli su protesti zbog toga što je tokom otvaranja Generalne sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja šef organizacije, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov seo u fotelju predsedavajućeg Parlamenta Gruzije.

On sam je objasnio da mu je to mesto ponudila gruzijska strana, u skladu s protokolom koji nalaže ta vrsta skupova.

To je iznerviralo poslanike opozicije koji su napustili zasedanje, a u zdanje Parlamenta uleteli su ekstremisti. Kasnije je u centru grada počeo miting kojem se priključila opozicija sa zahtevom da članovi Vlade podnesu ostavke.

Specijalne policijske snage rasterale su demonstrante, upotrebivši suzavac, gumene metke i vodene topove, ali je miting sledećeg dana nastavljen. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Gruzije, u neredima je povređeno 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala