Promašaj ili šansa veka? Amerika predstavila dosad najambiciozniji plan za Bliski istok

© AP Photo / Susan WalshDžared Kušner
Džared Kušner - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća je objavila u subotu ekonomski predlog ulaganja 50 milijardi dolara u projekte na palestinskim područjima kao podršku dugoočekivanom američkom mirovnom planu za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Taj predlog, koji planira da stvori milion radnih mesta za Palestince, objavljen je uoči investicione konferencije u Bahreinu, koju organizuje američka administracija.

Međutim, dugoočekivani mirovni plan Bele kuće — na kojem rade Džared Kušner, savetnik i zet američkog predsednika Donalda Trampa, i specijalni izaslanik Džejson Grinblat — Palestinci su unapred odbacili, jer tvrde da je američka administracija otvoreno proizraelska.

Visoki funkcioner PLO-a Hanan Ašravi izjavio je da su Kušnerovi planovi „apstraktne obećanja“ i da samo političko rešenje može da okonča sukob, prenosi Rojters.

Palestinci bojkotuju konferenciju

Oglasio se i Hamas, militantna grupa koja kontroliše Gazu, saopštenjem da „Palestina nije na prodaju“.

Palestinske vlasti bojkotovaće dvodnevnu konferenciju u Bahreinu, koja će se održati u utorak i sredu u Manami.

​Bela kuća je taj ekonomski plan nazvala „dosad najambicioznijim i najsveobuhvatnijim međunarodnim poduhvatom za palestinski narod“.

On je fokusiran na projekte u području infrastrukture, turizma, poljoprivrede i obrazovanja za Palestince na Zapadnoj obali i u Gazi.

Bela kuća je saopštila da taj plan može da „iz temelja promeni Zapadnu obalu i Gazu i otvori novo poglavlje u palestinskoj istoriji, koje ne definiše nesreća i gubitak nego sloboda i dignitet“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala