Predsednik Matice crnogorske: SPC je brutalno oružje i relikt iz 1918.

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Solumija / Holy Trinity monastery Pljevlja - MontenegroManastir Sveta Trojica u Pljevljima
Manastir Sveta Trojica u Pljevljima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sukob koji sekularna država Crna Gora ima sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) je realan, i mora se rešiti ukoliko nameravamo da sačuvamo državu, izjavio je predsednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

U intervjuu za „Vikend novine“, on je ocenio da je SPC u poslednjih 30 godina od sebe uspela da napravi „brutalno oružje u osporavanju svega što je crnogorsko, kao i da predstavlja posljednji politički relikt iz 1918. godine“, prenosi CdM.

„SPC se ne zadovoljava da obavlja crkvi pripadajući poziv, nego već odavno pokušava da preuzme kontrolu nad političkim životom zajednice. A kako ne može postojati ’jedna zemlja sa dva gospodara‘, izvesno je kako će se taj sukob okončati“, rekao je Radulović.

On je kazao da je „SPC ukazom kralja Aleksandra iz 1920. godine otela imovinu Crnogorske pravoslavne crkve, što nije uradila ni muslimanska ni katolička verska zajednica“.

„Ne mogu ostati ravnodušan kada crkva kao politički subjekt ulazi u javni diskurs crnogorskog društva i govorom proizvodi otrovne političke posledice. U tom smislu, jednu stvar moram da primetim: neshvatljivo mi je s koliko samoponiženja ljudi koji se nacionalno osećaju kao pripadnici crnogorskog naroda, aktivno učestvuju u životu SPC, a ona ih svakodnevno vređa i nipodaštava“, rekao je Radulović.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala