Novi izveštaj NATO-a: Da li je sukob sa Rusijom zaista realan?

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZastava NATO-a
Zastava NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojni konflikt između Rusije i NATO-a je malo verovatan, ali je ujedno i moguć, navodi se u izveštaju Odbrambenog koledža NATO-a „Značaj Baltika: Zaštita severoistočnih granica NATO-a“.

U dokumentu se navodi da je potreno poslati još američkih trupa na Baltik, jer su upravo to zemlje koje bi mogle za Moskvu da postanu „način za rušenje celokupne evropske arhitekture bezbednosti“.

„Za poslednjih 10 godina Rusija je pokazala nameru da želi da naruši arhitekturu evropske bezbednosti. Rizik vojnog konflikta sa Rusijom je mali, ali ne treba ga posmatrati isključivo kao verovatnoću. Kako bi se umanjio rizik, potrebno je pojačati potencijal obuzdavanja jačanjem američkih snaga na Baltiku“, ističe se u dokumentu.

Mediji podsećaju i na to da je Kongres SAD prethodno predložio članicama NATO-a iz Istočne Evrope da uzimaju povoljne kredite kako bi kupovale američku vojnu tehniku.

To je urađeno planski, jer te zemlje mahom koriste sovjetsko i rusko naoružanje, odakle i proizilazi zavisnost od Rusije u vidu kupovine rezervnih delova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala