Moskva: Vašington se vraća ideji o dopustivosti ograničenog nuklearnog rata

© AP PhotoAmerička raketa "minitmen"
Američka raketa minitmen  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države vraćaju se nuklearnom planiranju iz perioda od pre 60 godina, kada im se „ograničeni nuklearni rat“ činio dopustivim, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Artjom Kožin.

„Moramo s velikom zabrinutošću ponovo da konstatujemo da se SAD vraćaju nuklearnom planiranju iz vremena od pre 60 godina, kada je ’ograničeni nuklearni rat‘ superdržava izgledao kao nešto što je dopustivo i što ostavlja šanse za pobedu“, kazao je Kožin.

Prema njegovim rečima, takva težnja potvrđuje želju Vašingtona da odustane od Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani ispitivanja nuklearnog oružja.

Kožin je ocenio da to što SAD nisu saglasne da s Rusijom usvoje zajedničko saopštenje o nedopustivosti nuklearnog rata odlično govori o američkim namerama.

„Još u oktobru prošle godine Rusija je predala Sjedinjenim Američkim Državama nacrt zajedničkog saopštenja o nedopustivosti nuklearnog rata i učvršćivanju strateške stabilnosti. Odsustvo saglasnosti da se ono usvoji vrlo živopisno govori o američkim namerama“, naveo je Kožin u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala