Moskva: Čekamo reakcije povodom napada na ekipu „Rusija 24“

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaAutomobili diplomatskih misija ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Rusije
Automobili diplomatskih misija ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva očekuje reakcije međunarodnih organizacija i OEBS-a na napad na novinare u Tbilisiju i istovremeno zahteva od gruzijske vlasti da osiguraju bezuslovnu bezbednost ruskih građana i novinara koji se nalaze na teritoriji te zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Očekujemo odgovarajuće reakcije od relevantnih međunarodnih organizacija, neprofitnih organizacija, a pre svega od predstavnika OEBS-a za slobodu medija Arlema Dezira“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se dodaje da će Moskva nastaviti da pažljivo prati razvoj situacije u Tbilisiju.

Kako je objavljeno, u prestonici Gruzije napadnuta je snimateljska ekipa televizije „Rusija 24“, a napadači su pokušali da pretuku novinara i snimatelja.

U Tbilisiju su 20. juna počeli protesti zbog toga što je tokom otvaranja Generalne sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja šef organizacije, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov seo u fotelju predsedavajućeg Parlamenta Gruzije.

On sam je objasnio da mu je to mesto ponudila gruzijska strana, u skladu s protokolom koji nalaže ta vrsta skupova.

To je iznerviralo poslanike opozicije koji su napustili zasedanje, a u zdanje Parlamenta uleteli su ekstremisti. Kasnije je u centru grada počeo miting kojem se priključila opozicija sa zahtevom da članovi Vlade podnesu ostavke.

Specijalne policijske snage rasterale su demonstrante, upotrebivši suzavac, gumene metke i vodene topove, ali je miting sledećeg dana nastavljen. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Gruzije, u neredima je povređeno 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala