Iran obećava: Popunićemo svoju kolekciju američkih dronova

© REUTERS / TASNIM NEWS AGENCYAmerički dron
Američki dron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant Vazduhoplovno-kosmičkih snaga Iranske revolucionarne garde Amir Ali Hadžizade izjavio je da će Iran popuniti kolekciju američkih bespilotnih letelica ukoliko Vašington nastavi agresiju prema Teheranu.

Raspolažemo kolekcijom američkih bespilotnih letelica, koja predstavlja dokaz da su SAD narušavale vazdušne granice Irana i pokazuje da one ne žele da poštuju međunarodno pravo. Ako se takva agresija bude ponovila, dodaćemo još jednu američku tvorevinu u našu kolekciju“, izjavio je Hadžizade.

Iranska revolucionarna garda saopštila je 20. juna da je iranska vojska oborila američku bespilotnu letelicu kod ulaza u Persijski zaliv na jugu zemlje, zato što je dron narušio vazdušni prostor Irana.

Centralna komanda Oružanih snaga SAD je kasnije saopštila da je iranski raketni kompleks oborio letelicu američke vojne mornarice iznad Ormuskog moreuza u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Zamenik ministra inostranih poslova Irana Abas Arakči je u telefonskom razgovoru s ambasadorom Švajcarske u Teheranu, koji zastupa interese SAD, izrazio protest zbog upada američke letelice u vazdušni prostor te zemlje.

Arakči je takođe izjavio da Iran ne teži ratu i sukobu u Persijskom zalivu i upozorio američke snage da se suzdrže od nepromišljenih dejstava u regionu.

Predsednik SAD Donald Tramp je incident nazvao „veoma velikom greškom Irana“. Kasnije je potvrdio da je u poslednji čas naredio da se odustane od napada na Iran u znak odmazde za obaranje američkog drona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala