Epidemija koja može da poremeti globalnu ekonomiju: Prva na udaru Kina

© AP Photo / Steve HelberKina, kontejneri sa robom
Kina, kontejneri sa robom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina, jedan od najvećih potrošača svinjetine i jedna od zemalja sa najvećom proizvodnjom svinjskog mesa, suočava se sa „najvećom epidemijom svinjske kuge u istoriji planete“. Ta epidemija preti da ima globalne ekonomske posledice i da utiče na cenu hrane.

To je afrička svinjska kuga, protiv koje ne postoji odgovarajuća vakcina, iako su u toku klinička ispitivanja da bi se ona razvila.

Bolest izaziva groznicu kod svinja i unutrašnje krvarenje koje dovodi do smrti tih životinja, tako da je jedina opcija da se ubije kontaminirana svinja. Najveća opasnost je to što je stopa smrtnosti veoma visoka i može doseći 100 odsto.

Sama bolest za sada nije štetna za ljude. Međutim, ta bolest može izazvati velike poremećaje u globalnoj ekonomiji.

Osim toga, virus može da opstane nekoliko nedelja u spoljnim uslovima, od odeće do vozila, omogućavajući mu da lako putuje na velikim udaljenostima.

Ovo objašnjava zašto su slučajevi zaraze već prijavljeni u Poljskoj, Južnoj Africi, Sjevernoj Koreji, Mongoliji, Kambodži i Vijetnamu, iako je proizvodnja svinjetine u tim zemljama mnogo manje značajna nego u Kini. Međutim, procenjuje se da će groznica narednih nedelja doći do Tajlanda, Burme, Filipina i Laosa.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država pojačalo je svoje napore u nadgledanju i inspekciji kako bi sprečilo da bolest stigne do te zemlje.

CC0 / Pixabay / Najveća epidemija koju smo ikada imali na planeti...
Epidemija koja može da poremeti globalnu ekonomiju: Prva na udaru Kina - Sputnik Srbija
Najveća epidemija koju smo ikada imali na planeti...

Prva epidemija izbila je na kineskoj farmi u avgustu 2018. godine.

Godišnje se u svetu proizvede 114 miliona metričkih tona svinjetine, a Kina čini skoro polovinu tržišta. Zvanične procene pokazuju da je samo mali deo kineskih svinja zaklano zbog izbijanja bolesti, ali nezvanične procene ukazuju na potencijalno veći problem.

„Ovo je najveća epidemija koja pogađa životinje koju smo ikada imali na planeti, a mi nemamo načina da sprečimo širenje“, rekao je Dirk Fajfer, veterinarski epidemiolog sa Univerziteta Siti iz Hongkonga i specijalista za afričku svinjsku kugu.

Regionalni menadžer Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija dr. Vantane Kalpravidh kaže da broj slučajeva svinjske kuge koji su prijavile vlade regiona ne odgovara stvarnosti i da je potcenjen.

Vantane je primetio da je nedostatak nadoknade za uzgajivače svinja u jugoistočnoj Aziji jedan od problema koji objašnjava zašto mnogi ne žele da prijave slučajeve.

Implikacije izbijanja bolesti već se osećaju izvan Azije. Svetske cene svinjskog mesa porasle su za skoro 40 odsto, a dugoročno će verovatno dovesti do povećanja uvoza svinjskog mesa iz Evrope i Amerike kako bi se zadovoljila potražnja, što će takođe podići svetske cene mesa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala