Đurić: Stejt department izjednačava Beograd i Prištinu

© Tanjug / Tanja ValičDirektor Kancelarije za KiM Marko Đurić
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da se u saopštenju američkog Stejt departmenta povodom otkazivanja sastanka u Parizu o KiM neopravdano izjednačavaju Beograd i Priština, koja čini sve da bi sprečila dijalog.

U sinoćnom saopštenju Stejt departmenta navodi se da „Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbegnu provokacije i vrate se pregovorima“ i izražava spremnost SAD da pomognu obema stranama.

„Saopštenje Stejt departmenta verovatno je kompjuterski generisano ili se odnosi na drugi deo sveta. Voleo bih da dobijem objašnjenje gde i kada je Srbija provocirala nekoga ili uvodila barijere bilo kome“, izjavio je Đurić za Tanjug.

On je dodao da je poznato da SAD podržavaju nezavisnost AP Kosova i Metohije, ali je istakao da „to nije opravdanje za uravnilovku i izjednačavanje Srbije s Prištinom koje je uvela anticivilizacijske takse, blokirala dijalog, 2.252 dana blokira ZSO i čestim nasilnim akcijama destabilizuje situaciju na terenu“.

Đurić je ocenio da upravo zbog ovakvih izjava (kosovski premijer) „Ramuš Haradinaj traži da SAD budu jedini posrednik, a minira skupove poput samita u Parizu“.

„Poštujemo svačiji stav, ali za ulogu u rešavanju problema potreban je izbalansiran, a ne navijački pristup. Ako ovako misle da nateraju Prištinu da ukine takse, nastavi dijalog i ponaša se odgovorno, bolje da odmah odustanu, pre nego što još štete bude pričinjeno“, istakao je Đurić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala