Amerika baca sidro u centar neotkrivenih bogatstava, ali ima samo jednu prepreku: Rusiju

© Sputnik / A. Nagralьяn / Uđi u bazu fotografijaArktik
Arktik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki zakonodavci žele da se vojska SAD suprotstavi Rusiji i Kini na otvorenom moru, a sada žele da izaberu još jednu lokaciju za luku preko koje bi se namirili sve veći apetiti Vašingtona na Arktiku, koji je bogat naftom i drugim prirodnim bogatstvima.

Zakon o odobrenju nacionalne odbrane predviđa da Obalska straža i druge grane američke vojske identifikuju i odrede novu stratešku luku na Arktiku, prenosi RT.

U zakonu se otvoreno navodi da je cilj tog poteza da se suprotstavi „ruskom prisustvu u polarnoj regiji“.

O zakonu će biti raspravljano sledeće nedelje, a u njegovom središtu je strah od „ruskog vojnog prisustva u najsevernijoj oblasti sveta“.

U dokumentu se navodi da Moskva ima 40 ledolomaca u toj oblasti, nasuprot „samo jednog američkog“, kao i da ulaže značajna sredstva u stvaranje nove Arktičke komande.

Rusija, prema tim navodima, gradi ili renovira 19 luka i pisti u oblasti.

U drugom odeljku nacrta zakona navodi se da se Rusija „udružila s Kinom u istraživanju gasnih rezervi na Arktiku“. Upravu u tom delu predlog zakona dolazi do poente.

Ekonomski značaj Arktika sve je veći dok države širom sveta tek počinju da shvataju potencijal pomorskog saobraćaja kroz tu regiju.

U nacrtu zakona se zatim navode značajna prirodna bogatstva koja krije Arktik. U polarnom krugu krije se „13 odsto svetske neotkrivene nafte, kao i 30 odsto neotkrivenog gasa“.

Tu su i obilne količine urana, retkih minerala, zlata, dijamanata, ali i milioni kvadratnih kilometara neotkrivenih resursa za koje se vredi boriti.

SAD dugo na meti imaju Arktik.

„Arktički morski putevi mogli bi u 21. veku da postanu ono što su ranije bili Suec i Panama“, rekao je ranije američki državni sekretar Majk Pompeo.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala