Zaharova: Protesti u Gruziji najveća moguća provokacija

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je proteste opozicije u gruzijskoj prestonici Tbilisiju kao najveću moguću provokaciju.

„Uprkos činjenici da građani imaju pravo da upravljaju i svojim životima i svojom sudbinom, mi smo danas, za ova 24 časa, postali svedoci i očevici najveće provokacije, na koju niko ne može podstaći Gruzine i Gruziju kao državu“, rekla je Zaharova u programu televizije „Rosija 1“.

U četvrtak, 20. juna u glavnom gradu Gruzije održani su protesti, a demonstranti su istupili protiv učešća ruskih delegata na sednici Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja. Ekstremisti su preko dana zauzeli zgradu parlamenta, gde su se nalazili ruski predstavnici, dok su u večernjim časovima ponovo pokušali da uđu u parlament.

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVVeliki protest opozicije ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju
Zaharova: Protesti u Gruziji najveća moguća provokacija  - Sputnik Srbija
Veliki protest opozicije ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju

Pridružila im se i opozicija, koja je zatražila ostavku vlade. Specijalne policijske snage su rasterale demonstrante pomoću suzavca, gumenih metaka i vodenih topova. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u sukobima je povređeno 240 ljudi.

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ogorčeno zbog postupaka radikala, koji su prekinuli rad Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja u Tbilisiju.

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin istakao je da postupci rukovodstva Gruzije tokom sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja nisu u skladu sa normama održavanja međunarodnih događaja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala