Venecijanska komisija podržala otimačinu imovine SPC u Crnoj Gori

© Foto : SPCNovi plan za otimačinu svetinja...
Novi plan za otimačinu svetinja... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Venecijanska komisija usvojila je na današnjoj plenarnoj sjednici u Veneciji pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica Vlade Crne Gore, konstatujući da predloženi zakonski tekst „donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva“.

U svom mišljenju, komisija je pozdravila, kako je navedeno, „istinske napore crnogorskih vlasti“ da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine.

Oni ocjenjuju pozitivnim opredjeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, već i sloboda nereligijskih uvjerenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije vjerskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na vjersku pouku i osnivanje vjerskih škola.

U mišljenju se pozdravlja i zakonsko rješenje po kojem registracija vjerskih zajednica nije propisana kao obavezna.

„Pristup koji je zauzet u Prijedlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobro došao. Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da vjerske zajednice mogu djelovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama se ustavna ograničenja ovlašćenja države nad vjerskim zajednicama ne mogu smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Vjerske zajednice se ne nalaze iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mjesto — iako posebno, garantovano i zaštićeno posebnim temeljnim pravima — u okviru tog poretka, navodi se u dokumentu.

Komentarišući pitanje imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija naglašava:

„Što se tiče važnog pitanja imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rešavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica tokom 1990-ih godina niza vjerskih objekata, koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore. Tim prije zato što država, prema Članu 78 Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom Predlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hok pravilima specifičnim za ovu situaciju.“

Delegacija Vlade Crne Gore, koja je učestvovala u radu plenarne sjednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost Venecijanskoj komisiji na datom stručnom mišljenju, saopštivši da će sugestije i preporuke za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Predloga zakona koji će biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala