Rusija obnavlja ukrajinsku podmornicu preuzetu nakon pripajanja Krima

© Sputnik / Fedorovskiй / Uđi u bazu fotografijaPodmornica
Podmornica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je tender o utilizaciji podmornice „Zaporožje“, preuzete od ukrajinske mornarice nakon ujedinjenja Krima s Rusijom.

Dokumentacija o sprovođenju tendera o prilagođavanju podmornice za ponovnu upotrebu nalazi se na portalu javnih nabavki. Između ostalog, navodi se da podmornica pripada projektu 641.

Kako se navodi, „Zaporožje“ je bila jedina podmornica u sastavu Vojne mornarice Ukrajine i poslednji na svetu brod iz projekta 641 koji je ostao u službi.

Podsetimo, ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je Rusija spremna da preda Ukrajini vojne brodove i tehniku sa Krima, iako su oni u lošem stanju. Ruske vlasti su isticale da su spremne da angažuju ukrajinske specijalce prilikom utilizacije municije i tehnike koja ne podleže transportu.

Jedina podmornica Mornarice vojske Ukrajine „Zaporožje“ ušla je u sastav Crnomorske flote 2014. godine. Na brodu je bila razvijena ruska Andrejevska zastava. Većina članova posade odlučila je da služi ruskoj floti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala