„Politički klovnovi“ poput Sakašvilija zloupotrebljavaju sukobe u Tbilisiju

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši gubernator Odeske oblasti Ukrajine Mihail Sakašvili
Bivši gubernator Odeske oblasti Ukrajine Mihail Sakašvili - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je zabrinut zbog toga što su se u situaciju u Gruziji uključili razni „politički klovnovi“, poput bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, ali da očekuje da će gruzijski narod rešiti taj problem.

Politički događaji u Gruziji povezani su s unutrašnjom političkom borbom radikalne opozicije i snaga koje su sada na vlasti. Pokušaji da se sve svali na Rusiju izgledaju prosto kao izokretanje realne situacije“, rekao je Medvedev odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa situacijom u Gruziji i optužbama na račun Rusije koje je izrekao gruzijski predsednik.

„Sve je to bilo iskorišćeno — o tome su danas govorili praktično svi koji su komentarisali te događaje — da bi se sukobile upravo te snage, da bi se to iskoristilo kao instrument za pritisak na parlament, a ako je moguće i da se razori aktuelni politički sistem u Gruziji. Zbog toga je sve praćeno i komentarima raznih političkih klovnova, poput Sakašvilija, koji su se odmah uključili u taj proces“, rekao je Medvedev.

Ruski premijer je ocenio da je „žalosno ono što radi predsednik zemlje“.

„Međutim, nadamo se da će gruzijski narod sve to shvatiti“, zaključio je on.

Medvedev je upozorio da će zbog antiruske retorike i zaoštravanja situacije u Tbilisiju Rusija preporučiti svojim turistima da budu oprezni u planiranju odmora u Gruziji.

„Bez obzira na odsustvo diplomatskih odnosa, složene političke odnose iz poznatih razloga, imamo prilično dobre ljudske kontakte — veliki broj građana iz naše zemlje odmara se u Gruziji. Ako se tamo bude povećavala antiruska histerija, naši ljudi tamo jednostavno neće putovati, mi ćemo dati takve preporuke, a to će doneti već realne probleme gruzijskoj ekonomiji“, rekao je Medvedev.

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev
„Politički klovnovi“ poput Sakašvilija zloupotrebljavaju sukobe u Tbilisiju - Sputnik Srbija
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev

U prestonici Gruzije 20. juna organizovani su protesti zbog učešća ruske delegacije na sednici Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja. Tokom dana ekstremisti su upali u zdanje parlamenta, gde su bili predstavnici Rusije, a uveče su ponovo pokušali da prodru u zgradu.

Pridružila im se opozicija, koja je zatražila ostavke članova vlade. Miting su razbile specijalne policijske snage koje su upotrebile suzavac, gumene metke i vodene topove. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Gruzije, u sukobima je povređeno 240 osoba.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je saopštila da oni koji zaoštravaju politički sukob u toj zemlji podržavaju „rusku politiku“.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da je Moskva uznemirena zbog dejstava ekstremista koji su prekinuli rad Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja u Tbilisiju.

Ministarstvo je sunarodnicima u Gruziji savetovalo da budu oprezni i da izbegavaju mesta masovnog okupljanja, a kasnije je Rusima preporučilo da se zarad sopstvene bezbednosti suzdržavaju od putovanja u Gruziju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala