Peskov: Putinov ukaz o Gruziji iznuđena reakcija

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da ukaz Vladimira Putina, kojim se obustavlja avio-saobraćaj Rusije s Gruzijom, počinje da važi od 8. jula, jer će do tog perioda isteći većina već sklopljenih turističkih aranžmana ruskih građana u toj zemlji.

Ukaz Putina u vezi s Gruzijom je iznuđena restriktivna mera, izazvana ekstremističkim dejstvima u Tbilisiju“, naveo je Peskov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 21. juna ukaz o zaštiti bezbednosti ruskih državljana u Gruziji, kojim je, pored ostalog, ruskim avio-kompanijama privremeno zabranjeno da lete ka toj zemlji, počev od 8. jula.

U prestonici Gruzije 20. juna organizovani su protesti zbog učešća ruske delegacije na sednici Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja. Tokom dana ekstremisti su upali u zdanje parlamenta, gde su bili predstavnici Rusije, a uveče su ponovo pokušali da prodru u zgradu.

Pridružila im se opozicija, koja je zatražila ostavke članova vlade. Miting su razbile specijalne policijske snage koje su upotrebile suzavac, gumene metke i vodene topove. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Gruzije, u sukobima je povređeno 240 osoba.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je saopštila da oni koji zaoštravaju politički sukob u toj zemlji podržavaju „rusku politiku“.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da je Moskva uznemirena zbog dejstava ekstremista koji su prekinuli rad Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja u Tbilisiju.

Ministarstvo je sunarodnicima u Gruziji savetovalo da budu oprezni i da izbegavaju mesta masovnog okupljanja, a kasnije je Rusima preporučilo da se zarad sopstvene bezbednosti suzdržavaju od putovanja u Gruziju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala