„Nisu još sazreli“: Premijer Bugarske saopštio Makedoncima pravi uslov za početak pregovora sa EU

© AP Photo / Petar PetrovZastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez
Zastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da Makedonci moraju još da „sazru" kako bi dobili datum početka pregovora sa Evropskom unijom.

Oni moraju još dosta toga da poprave. Nemojte da me shvatite pogrešno, ali sve dok se spori da li je Goce Delčev Bugarin ili Makedonac, sve dok se bavimo temama o herojima koji su bili i za Bugarsku i za Makedoniju, takvo će biti stanje. Opozicija me stalno pita šta radi komisija. Neka sazru“, poručio je Borisov u izjavi pre sastanka Evropskog saveta u Briselu u četvrtak, a prenosi bugarska "BGNES".

Kako je kazao, sada Makedonci moraju da prave kompromise u radu zajedničke međuvladine Komisije i u „antibugarskoj retorici“, prenosi Tanjug. 

Nakon potpisivanja sporazuma o dobrosusedskim odnosima između Skoplja i Sofije, 1. avgusta 2017. godine, odnosi između ta dva suseda ponovo su se pogoršali kada su se u radu zajedničke Komisije o istorijskim pitanjima pojavile neslaganja u vezi sa time kome pripada revolucionar i osnivač VMRO-a Goce Delčev.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva prošle nedelje je izjavila da Sofija ne zahteva ništa više od Severne Makedonije, već samo istinu „da je Goce Delčev bez ikakve sumnje Bugarin“.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov je potvrdio da postoje neslaganja zbog pitanja Goce Delčeva i Ilindenskog ustanka iz 1903. godine, ali se nada da će se taj spor razrešiti do kraja godine u duhu dobrosusedskih odnosa i zajedničke (evropske) budućnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala