Ništa nije tačno! Znaće se u ponedeljak — protojerej objašnjava odluku Venecijanske komisije

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaProtojerej stavrofor dr Velibor Džomić
Protojerej stavrofor dr Velibor Džomić - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Nije tačno da je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori“, saopštio je protojerej stavrofor dr Velibor Džomić, ocenivši da je objava crnogorske Vlade o pozitivnom mišljenju VK „najobičniji spin“.

„Nema jednostranog oduzimanja crkava i verskih objekata. Usvojeno je mišljenje, a koliko je ’pozitivno‘, dovoljno govori činjenica da ima 23 stranice. U pitanju je mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujućih uputstava i kada bude objavljeno, u ponedeljak sve će biti jasno“, kazao je protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, komentarišući mišljenje Venecijanske komisije u vezi sa Predlogom zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori“, precizirao je Džomić.

Dr Velibor je naglasio da je od svega što su objavili pojedini mediji u Crnoj Gori, tačno jedino to da je na dnevnom redu sednice Venecijanske komisije bio i Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori.

Džomić je dodao da na osnovu njegovih saznanja nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge nepokretne imovine koja je u svojini crkava i verskih zajednica. Dakle, ne samo naše Crkve, nego i Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice.

© Sputnik / Nebojša PopovićTrojčindanski sabor, Podgorica
Ništa nije tačno! Znaće se u ponedeljak — protojerej objašnjava odluku Venecijanske komisije  - Sputnik Srbija
Trojčindanski sabor, Podgorica

„Podsetiću, intencija Člana 62 i 63 i Vlade, kao predlagača, bila je da jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i verske subjekte kao nosioce prava svojine i bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad verskim objektima. To je bila glavna odredba Predloga zakona kojim su se zorili donosioci. Međutim, ta odredba nije prošla“, kategoričan je Džomić.

Pokazalo se tačnim ono što smo iz Mitropolije govorili, dodao je on: „Bez sudske i administrativne procedure, upravno–pravne procedure, koja je propisana zakonom, nema preknjižavanja crkvene i druge verske imovine.“ To je, kako naglašava Džomić, „ključna poruka Venecijanske komisije“.

„Naravno da u mišljenju ima i pozitivnih stavova. Član koji kaže da svako ima pravo na slobodu veroispovesti, misli, savesti, i mi pohvaljujemo. I to jeste za pohvalu, ali ono što nije za pohvalu, to su ove odredbe koje su takve kakve jesu i videćete u ponedeljak, kada bude izašlo i objavljeno mišljenje Venecijanske komisije, da nema jednostranog preknjižavanja i oduzimanja crkava i verskih objekata. Vlada to nije ni eksplicitno tvrdila u saopštenju, kako se vidi, ali videćete da je ovo što govorim sušta istina.“

„Prema tome, neka se smire strasti i sačeka ponedeljak. Biće taj dokument dostupan, ali ono što u ovom momentu znam, bila je intencija, ali Venecijanska komisija nije podržala određene predloge eksperata. Imam stopostotno tačnu informaciju da su njihova određena mišljenja morala da budu zamenjena pre plenarne sednice i to što vam govorim je istina“, saopštio je Džomić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala