Makron: Samit G20 prilika za smanjivanje napetosti u odnosima SAD i Irana

© AP Photo / Olivier MatthysPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je da se samit G20 u Osaki iskoristi za pronalaženje diplomatskih rešenja situacije u vezi s Iranom.

Francuski lider je naveo da je već bio u kontaktu s Teheranom i da će dijalog biti nastavljen narednih dana kako bi se smanjila napetost u regionu.

„Zalažemo se za izbegavanje eskalacije napetosti u regionu. Pozivam strane da budu razumne, da smanje napetost i da se uključe u diskusiju“, rekao je Makron novinarima u Briselu po završetku samita Evropske unije.

Prema njegovim rečima, „brojni kontakti s iranskim vlastima su već ostvareni, kako bi se prenela poruka da se razmisli o mogućim platformama za dijalog“.
G20 će, prema mom mišljenju, biti važan, jer će mnogi rukovodioci koji igraju ulogu u regionu i u Ujedinjenim nacijama biti za stolom. Bilateralni kontakti će biti nastavljeni u narednim danima i sedmicama. Samit G20 će pružiti mogućnost za pronalaženje konkretnih diplomatskih rešenja za tu situaciju. Ona ne može da se nastavi, jer je već previše nestabilnosti i napetosti“, dodao je Makron.
Korpus čuvara islamske revolucije saopštio je 20. juna da je iranska vojska oborila američku bespilotnu letelicu na ulazu u Persijski zaliv na jugu zemlje, pošto je narušila vazdušni prostor Irana. Kasnije je Centralna komanda Armije SAD saopštila da je iranski raketni kompleks oborio bespilotnu letelicu američke vojne mornarice iznad Ormuskog moreuza, u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Teheran insistira na tome da je dron oboren na teritoriji Irana.

Predsednik SAD Donald Tramp nazvao je incident „veoma velikom greškom Irana“, ali je kasnije izjavio da ne veruje da se to dogodilo namerno.

List „Njujork tajms“ je saopštio, pozivajući se na izvore iz američke administracije, da je Tramp odobrio vojni napad na Iran, ali da je potom otkazao operaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala