Krajina — srpska Atlantida

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako su rat i kriza učinili da urednik ugledne izdavačke kuće, prevodilac i esejista postane pisac?
Krajina — srpska Atlantida

Iz kakvog je poriva nastao roman „Med“, priča o Krajini kao srpskoj Atlantidi, koji je „Galimar“ objavio u svojoj elitnoj beloj ediciji? Da li voleti i braniti srpski narod i dalje za mnoge znači biti srpski nacionalista, u emisiji „Orbita kulture“ otkriva Slobodan Despot, francuski i naš pisac, učesnik ovogodišnjeg „Beogradskog kontrapunkta“.

Na ovoj, trećoj po redu kulturnoj manifestaciji, na temu „Umetnost u vremenima krize i ratova: pogled iz današnjice“ pored domaćih stvaraoca učestvovali su i ugledni gosti iz Irana, Kine, Rusije. U pauzi između sesija razgovarali smo sa Habibom Ahmadzadeom, jednim od vodećih iranskih proznih pisaca, reditelja i scenarista igranih i dokumentarnih filmova, čiji je roman „Partija šaha sa Mašinom sudnjeg dana“ objavila kuća „Geopoetika“. Naš sagovornik je i Džang Đićijang, kineski dramski pisac, predsednik Akademije nauka, rukovodilac Udruženja dramskih pisaca Šandonga, kao i German Sadulajev, pisac i društveni analitičar, jedan od najnagrađivanijih ruskih autora.

Šta se našlo na prvoj od nekoliko planiranih izložbi Arhiva Srbije „Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima od 15. do 19. veka“, koliko je važna pouzdana istorijska istina u odnosu na sve učestaliji istorijski revizionizam, koliko novog možemo saznati iz dokumenata koja su iz istambulskog Osmanskog arhiva u digitalnom obliku stigla u Beograd, otkrivaju istoričar i jedan od recenzenata izložbe Aleksandar Fotić i Enisa Alomerović Hubanić, autorka izložbe.

Šta se sve iz smrti može saznati o životu, koliko tajne drevnog Egipta i danas predstavljaju neke od najvećih, ali i najlepših misterija, pitamo arheologa i egiptologa Branislava Anđelkovića, autora nedavno objavljene knjige „Arheologija smrti“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala