Kosačov: Putinova odluka apsolutno opravdana

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski političar Konstantin Kosačov
Ruski političar Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov smatra da je odluka predsednika Rusije Vladimira Putina o zaštiti ruskih državljana u Gruziji apsolutno opravdana.

„Potpuno podržavam odluke predsednika o neadekvatnoj situaciji u kojoj gruzijski ekstremisti, koji su se oteli kontroli, predstavljaju realnu opasnost po zdravlje i bezbednost građana Rusije koji su u toj zemlji“, rekao je Kosačov.

Senator je naglasio da je obaveza gruzijskih vlasti da u saradnji s ruskom stranom „preduzmu detaljne mere za zaštitu bezbednosti“ građana Rusije u Gruziji.

Najvažnija bezbednost ruskih građana

Zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne odnose Vladimir Džabarov istakao je da je ugrožena bezbednost građana Rusije, a pre svega turista koji se nalaze u Gruziji i ocenio da je odluka o evakuaciji ruskih državljana iz Gruzije i o privremenoj zabrani letova u tu zemlju doneta apsolutno pravovremeno.

„Potpuno je ispravna i pravovremena odluka da se spasavaju naši ljudi tamo. Njihova bezbednost u Gruziji je sada ugrožena“, izjavio je Džabarov.

Prema njegovim rečima, Gruzini su veoma prijateljski nastrojeni prema Rusima, ali u Gruziji sada verovatno deluju provokatori.

„Provokatori mogu namerno izazvati sukobe, moramo biti spremni na to“, dodao je ruski senator.

Šef Socijalnog komiteta Saveta Federacije Valerij Rjazanjski smatra da bi i druge zemlje, a ne samo Rusija, trebalo da se pobrinu za bezbednost svojih građana. Rjazanjski veruje da će turisti, umesto Gruzije, ove godine posećivati odmarališta u Krasnodarskom kraju, Abhaziji i Turskoj.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaUčesnici protesta u Tbilisiju
Kosačov: Putinova odluka apsolutno opravdana - Sputnik Srbija
Učesnici protesta u Tbilisiju

Poslanik Državne dume Rusije Viktor Vodolacki takođe je podržao odluku predsednika Rusije, rekavši da je bezbednost građana Rusije prerogativ države i da su provokacije iz Tbilisija usmerene isključivo protiv Rusije i njenih građana.

„Mogući su napadi na naše turiste, kao i provokacije. Otmice i ubistva. Zbog toga je najbolje za naše građane da napuste tu zemlju dok se ne uspostavi red. Mi imamo mnogo predivnih mesta gde se mogu odmoriti i upoznati svoju zemlju još bolje“, zaključio je Vodolacki.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 21. juna ukaz o zaštiti bezbednosti ruskih državljana u Gruziji, kojim je, pored ostalog, ruskim avio-kompanijama privremeno zabranjeno da lete ka toj zemlji, počev od 8. jula.

U prestonici Gruzije 20. juna organizovani su protesti zbog učešća ruske delegacije na sednici Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja. Tokom dana ekstremisti su upali u zdanje parlamenta gde su bili predstavnici Rusije, a uveče su ponovo pokušali da prodru u zgradu.

Pridružila im se opozicija, koja je zatražila ostavke članova vlade. Miting su razbile specijalne policijske snage koje su upotrebile suzavac, gumene metke i vodene topove. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Gruzije, u sukobima je povređeno 240 osoba.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je saopštila da oni koji zaoštravaju politički sukob u toj zemlji, podržavaju „rusku politiku“.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da je Moskva uznemirena zbog dejstava ekstremista koji su prekinuli rad Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja u Tbilisiju.

Ministarstvo je sunarodnicima u Gruziji savetovalo da budu oprezni i da izbegavaju mesta masovnog okupljanja, a kasnije je Rusima preporučilo da se zarad sopstvene bezbednosti suzdržavaju od putovanja u Gruziju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala