Bez dogovora o liderima EU, Junker „sa uživanjem“ primetio da ga nije lako zameniti

© AP Photo / Francisco SecoPredsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri EU nisu uspeli da postignu dogovor o tome ko bi trebalo da bude na najvažnijim funkcijama u evropskim institucijama u narednom petogodišnjem periodu.

Vođena je teška rasprava oko izbora čelnika Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta, navodi RTS.

Izbor novog predsednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Vebera, iako je on dobio podršku nemačke kancelarke Angele Merkel, ali nije je dobio i od predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Tako su sada ojačali položaje kandidati socijalista i liberala-centra Margret Vestager.

„Sa nekim zadovoljstvom i uživanjem moram da primetim, a mogu da kažem i da me čak zabavlja i čini srećnim, činjenica da mene, izgleda, nije tako lako zameniti“, rekao je odlazeći predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

​Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da se sa razgovorima nastavlja 30. juna.

„Nije bilo potrebne većine ni za jednog kandidata, nastavljamo 30. juna. Razgovarali smo i o ekonomskim sankcijama Rusiji, koje su produžene na šest meseci, zbog nesprovođenja sporazuma iz Minska“, rekao je Tusk.

Potvrđeni zaključci o proširenju

Lideri zemalja članica EU potvrdili su na sastanku u Briselu zaključke o proširenju i procesu pristupanja i stabilizacije koje su usvojili evropski ministri. Oni se odnose kako na proces proširenja, tako i na pojedinačni napredak šest partnera sa zapadnog Balkana i Turske.

Sinoć na Samitu Srbija je pohvaljena i ohrabrena da nastavi putem evrointegracija, da konsoliduje postignuti napredak u oblasti ekonomskih reformi i da nastavi jačanje saradnje u regionu.

Napredak u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom ostaju osnova i odrediće tempo pristupnih pregovora, navodi se u zaključcima. Srbija se poziva i da se fokusira na ubrzavanje reforme u oblasti vladavine prava, sa posebnim fokusom na nezavisnost i efikasnost sudstva, na borbu protiv korupcije i pranja novca, kao i na obezbeđivanje uslova za slobodu izražavanja i nezavisnost medija.

Usvojena je i Strategija Unije za period od 2019. do 2024. godine, a prioriteti su zaštita građana i sloboda, kao i ekonomsko i političko jačanje Unije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala